МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕШТАЧКО МЕСО ШТЕТНИЈЕ

Visited 131 times, 1 visit(s) today
Shutterstock

Месо из лабораторије могло би бити 25 пута горе за климу од обичне говедине. Познато је да се оно добија се гајењем животињских матичних ћелија на пдолози богатој хранљивим тварима. Нова анализа показује да би масовна производња меса из лабораторија коришћењем садашњих технологија могла бити знатно штетнија за животну средину од гајења говеда. За сада се месо на бази животињских ћелија (ACBM) производи у малим количинама и уз економски губитак. Ново истраживање указује да би повећање могло узроковати од четири и 25 пута више емисија гасова стаклене баште него глобална индустрија говедине, пише New Scientist.

„ACBM сектор је од инвеститора добио милијарде долара на темељу тврдње да ће овај производ бити еколошки прихватљивији од говедине”, наводе научници у истраживању које још није прошло независну рецензију. Истина је да месу из лабораторију нису потребни земљиште, вода и антибиотици као говедима, али истраживачи наводе да су до сада рађене анализе погрешне у погледу испуштања угљеника. Научници процењују да се приликом добијања килограма таквог меса се испушта у атмосферу од 246 до 1.508 килограма угљен-диоксида! Истраживање под именом A cradle-to-gate life cycle assessment објављено је у електронском часопису bioRxiv. .

(Индекс)

Visited 131 times, 1 visit(s) today

О аутору

administrator

Оставите коментар