МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИТАМИНСКА ГРАНАТА

Супервоће (Википедија)

Супервоће (Википедија)

Да би дошао до ароматичних црвених зрнаца  нара, човек мора добрано да се помучи, али, како истичу нутриционисти, резултат је право богатство – залогаји препуни влакана, витамина, минерала… Заједно са бобичастим воћем и мангом, нар се налази у групи коју нутриционисти често називају супервоће. Не без разлога.

Нар се може похвалити високим садржајем витамина „це”, неколико витамина „бе” групе и још неколико антиоксидантних материја, што организму редовног конзумента, између осталог, доноси јак имунитет.

Такође, око четири грама влакана налази се у 100 грама овог воћа. Они који поједу толико црвених бобица са оштрим кошпицама само на тај начин унеће 12 одсто дневне препоручене дозе влакнастих материја.

Љубитељи воћа које енглеско говорно подручје пореди са гранатом могу да рачунају и на минерале попут калцијума, калијума, бакра, мангана, затим ту су и витамин „ка”, пантотенска киселина, фолати и још много тога. Нутритивних разлога је довољно да се током наредних недеља нар свакодневно налази у тањиру. И то, како саветују нутриционисти, што чешће у свежем облику, мада је прихватљив и у облику свеже цеђеног сока.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар