ЕКОСОФИЈА

ВРЛИ ЗАГАЂЕНИ СВЕТ

Shutterstock

Shutterstock

Процењено је да 99 одсто светске популације удише ваздух који прелази утврђене границе о квалитету ваздуха, често препуног честица које могу да доспеју дубоко у плућа, у вене и артерије и проузрокује разне болести.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) скоро читава светска популација удише ваздух који не задовољава основне стандарде о његовом квалитету и изложена је претерано високим нивоима загађења. Оно проузрокује проблеме са дисајним путевима и крвотоком и сваке године резултирају милионима смрти које би могле да се избегну.

Отприлике шест месеци након што је пооштрила смернице, СЗО је недавно објавила ажуриране податке о квалитету ваздуха који се заснива на сателитским снимцима и информацијама из све већег броја градова, места и села широм света, а ради се о око 6.000 места и градова из 117 земаља света. Процењено је да 99 одсто светске популације удише ваздух који прелази утврђене границе о квалитету ваздуха, често препуног честица које могу да доспеју дубоко у плућа, у вене и артерије и проузрокује разне болести.

Kвалитет ваздуха најлошији је у подручјима источног Средоземља и југоисточне Азије, а затим следе афричке земље, стоји у годишњем извештају УН. Сваке године више од седам милиона људи у свету умире од последица загађења ваздуха, рекла је Марија Неира која води сектор за заштиту животне средине, климатске промене и здравље при СЗО. База података, која традиционално евидентира две врсте честица познатих као PM2,5 и PM10, први пут укључује мерење угљен-диоксида и азот-диоксида на тлу.

Последња верзија базе података датира из 2018. Азот-диоксид углавном производе мотори с унутарњим сагоревањем и најчешће га налазимо у урбаним срединама. Изложеност таквим честицама може да резултира респираторним болестима попут астме и симптомима као што су непрестани надражајни кашаљ и потешкоће са дисањем. Неретко због тих симптома људи заврше у хитној помоћи или на лечењу у болницама, стоји у саопштењу СЗО.

Извор штетних честица су, осим саобраћаја и транспорта, електране, пољопривреда, спаљивање отпада и индустрија, али и природни извори, попут пустињске прашине. Свет у развоју посебно је тешко погођен: у Индији је евидентиран врло висок ниво PM10, а у Kини је уочена висок ниво PM2,5, показала је база података.Честице, посебно PM2,5, могу да продру дубоко у плућа и уђу у крвоток и проузрокују кардиоваскуларне, цереброваскуларне и респираторне проблеме. Имамо и доказе о тому да честице утичу и на остале органе и проузрокују разне друге болести, стоји у извештају СЗО.

Индија и свет морају да се припреме за велике промене да би покушали да обуздају загађење ваздуха, а то су коришћење електричних возила, ограђивање од фосилних горива, масовно повећање зелене енергије и домаћинства у којима се отпад раздваја, каже Анумита Рочовдури, стручњак из Центра за науку и животну средину, активистичке организације из Њу Делхија.

Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус говорио је о потреби хитног деловања на решавању двоструких изазова за здравље, а то су загађење ваздуха и климатске промене. Он је рекао да СЗО заговара хитну потребу да што пре постанемо мање зависни од фосилних горива. Здравствена организација позвала је меродавна тела да донесу одлуку о субвенцијама које ће омогућити људима прелаз на чисту енергију с обзиром на то да је дим из пећи и камина главни фактор глобалног загађења ваздуха.

СЗО сматра да треба што пре предузети одговарајуће мере за добробит пешака, бициклиста и корисника јавног превоза. Према извештају о квалитету ваздуха, јасно су изражене разлике између богатијих и сиромашнијих регија. У земљама са високим дохотком 17 одсто градова испуњава вредности смерница СЗО о загађеним честицама, а у земљама са ниским и средњим дохотком само њих један одсто.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Obnovljiva energija ne moze da zameni prljavu energiju, zato sto njeni kapaciteti ne mogu i nece moci da zadovolje brzorastuce potrebe covecanstva za energijom. Ona moze da u odredjenoj meri zameni prljavu energiju. A zadatak coveka je da omoguci optimalnu kombinaciju obnovljive i prljave energije, i na taj nacin bi se ostvarilo najmanje moguce zagadjenje zivotne sredine. Proizvodnja ciste energije bice moguca kada se ponovo izgradi Teslin toranj, a naucnici ponovo pronadju energiju koju je Tesla pronasao. Pre toga kapitalisticki magnati treba da se odreknu prava sticanja profita na zagadjenju prirodne sredine. To mora da bude sveski projekat, a ne projekat zemalja bogatog zapada. Pri tome ako je potrebno zarad opstanka planete zemlje i ljudske vrste transformisati kapitalizam u realni socijalizam onda to treba uraditi.

Оставите коментар