МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАБРАНА СИРУПА ЗА КАШАЉ

Илустрација

Илустрација

Сирупи против кашља који садрже фолкодин биће забрањени у Европској унији, објавила је Европска агенција за лекове (ЕМА). Агенција је утврдила да сирупи који садрже фолкодин могу изазвати веома опасну алергијску реакцију током опште анестезије, док у неким случајевима изненадна и тешка алергијска реакција може изазвати смрт, наведено је у саопштењу Европске агенције за лекове (ЕМА).

Комитет за безбедност ЕМА је анализирао све доступне доказе и резултате студије, податке о безбедности након стављања на тржиште и информације које су доставили здравствени радници, али како није било могуће идентификовати ефикасне мере за смањење ризика, нити утврдити да ли су користи од фолкодина веће од ризика, лекови који садрже фолкодин се повлаче са тржишта ЕУ и неће бити доступни ни на рецепт и без рецепта. ЕМА саветује здравственим радницима да размотре одговарајуће алтернативе лечења, а пацијентима да престану да узимају лекове који садрже фолкодин. Ови лекови се, иначе, користе од педесетих година прошлог века, у продаји су у више држава чланица ЕУ под различитим називом.

Белгијска савезна агенција за лекове и здравствене производе, суспендовала је 1. октобра дистрибуцију лекова који садрже фолкодин. ЕМА сада ради на новој анализи о односу ризика и користи ових производа. Фолкодин садржи дериват морфина који има јако изражено инхибиторно деловање на рефлекс кашљања. Његово антитусично деловање је два до три пута јаче од деловања морфина и кодеина. Спречавање кашља наступа брзо и траје дуго. За разлику од морфина, фолкодин нема аналгетски ефекат, не узрокује спазме нити повећање тонуса у гастроинтестиналном тракту, не депримира дисање и на њега се не ствара толеранција нити се развија токсикоманија.

Овај лек, међутим, има благо и неспецифично депресивно деловање на централни нервни систем, може деловати седативно, антиконвулзивно и може потенцирати хипнотичко деловање барбитурата. Ови сирупи се користе за акутни и хронични кашаљ који се јавља као пропратни симптом у болестима дисајних путева (фарингитис, ларингитис, трахеитис, бронхитис, бронхопнеумонија, фибринозна пнеумонија, бронхиектазије, туберкулоза, суви плеуритис и неоплазме органа за дисање).

(РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар