МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАПИСИВАЊЕ СВЕТЛОШЋУ

Брише (лево)-пише (десно) Америчко хемијско друштво.

Брише (лево)-пише (десно) Америчко хемијско друштво.

Истраживачи су измислили хартију на којој се зраком ултраљубичасте светлолсти више од 80 пута може изнова писатим, а сваки претходни запис избрисати загревањем на 120 Целзијусових степени.

Мастило одлази у музеј, за писање на хартији довољан је трачак светла. Кинески научник Веншоу Ванг и сарадници са Универзитета Шандонг (Кина), Калифорнијског универзитета у Риверсајду и из Националне лабораторије „Лоренс Беркли” (САД), недавно је објавио научни чланак у часопису „Нано летерс” на папиру по којем се пише светлошћу. Зашто да се мучи убеђујући неверне томе?

У настојању да се умање штетне последице производње папира на животну средину, истраживачи су измислили хартију на којој се зраком ултраљубичасте светлолсти више од 80 пута може изнова писатим, а сваки претходни запис избрисати загревањем на 120 Целзијусових степени.

Превлака се састоји од две
врсте наночестица: једне су
од плавог пигмента, друге од
титанијум-диоксида (TiO2).

Ко зна, можда се учитељица живота поиграла с народом за који се претпоставља да је први, 23 столећа пре нове ере, мастилом бележио своја сећања и догађаје.

Тајна записивања светлошћу лежи у хемији, у мењању боје наночестица (милионити делић милиметра): танушан слој се може лако нанети на уобичајени папир да би га претворио у светлосни испис. Највећи допринос огледа се у томе што је осмишљен технолошки поступак израде папира за вишекратно писање (и брисање) светлошћу, без употребе мастила, који по изгледу и додиру не разликује од обичног.

Занимљиво је да овај папир подједнако може да се користи за дневне новине, магазине, постере, рачунаре-бележнице (notepad), налепнице с променљивим садржајем, обележиваче итд.

Превлака се састоји од две врсте наночестица: једне су од јевтиног неотровног плавог пигмента (пруско плаво), који се преобрати у безбојан када добије електроне, и титанијум-диоксида (TiO2), фотокатализатора који убрзава хемијске реакције након излагања ултраљубичастом зрачењу. Када се и једне и друге нанесу на површину неисписаног папира, она постане тамноплава.

Да би се отиснули текст или слика, папир се излаже ултраљубичастој светлости која побуди титанијум-диоксидне наночестице. А ове испуштају електроне које хватају околоне наночестице пруско плаве боје, које се преобразе у безбојне. Осим плаве, на позадини је могуће нанети друге боје.

Једном одштампан папир остане непромењен најмање пет дана, са оштрином записа (резолуција) од пет микрометара, а потом почиње плако да бледи. Да бисте га брже избрисали, треба да га грејете око десет минута да се врати у пређашње тамноплаво стање.

Дотични научници су најавили да ће ускоро начинити ласерски штампач који ће великом брзином штампати на овом папиру.

Стефан Вукашин

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар