SKLAPANJE PAMĆENJA

ZAŠTITNE TETOVAŽE

268 pregleda
Ilustracija

Na šest ženskih mumija otkrivene su na butinama i donjem delu leđa. Nisu primećene golim okom, već pomoću infracrvenih fotografija.

U toku proučavanje tetovaža na telu ženskih egipatskih mumija istraživači su primetili da su one povezane sa drevnim egipatskim bogom Bes. Bes je štitio žene i decu, a posebno tokom porođaja. Verovatno su i tetovaže štitile žene tokom porođaja. Istraživanja se sprovode u grobnicama u Deir el-Medini.Svoja istraživanja bioarheolog En Ostin i i egiptolog Mari-Lis Arnet objavile su u The Journal of Egyptian Archaeology.Dve grobnice Novog kraljevstva u Deir el-Medini istražuju od 2019. godine.

Obe su bile povezane sa zaštitom i lečenjem. Cik-cak linija linija može predstavljati močvaru, koju su drevni medicinski tekstovi ukazivali na rashlađenu vodu, a koju su žene koristile za ublažavanje bolova tokom menstruacije ili porođaja.

Tetovaže na mumijama i na glinenim figuricama povezane su sa bogom Bes, koji je štitio žene i decu tokom porođaja. Na šest ženskih mumija otkrivene su tetovaže.Na butinama i donjem delu leđa nalaze se tetovaže koje nisu primećene golim okom, već pomoću infracrvenih fotografija.Ljudski ostaci iz jedne grobnice uključivali su levu karličnu kost sredovečne žene. Na očuvanoj koži bili su vidljive šari tamnocrne boje, stvarajući sliku koja bi, da je bila simetrična, prolazila duž ženinog donjeg dela leđa. Odmah levo od horizontalnih linija tetovaže je prikaz Besa i posude, slike vezane za ritualno pročišćavanje tokom nedelja nakon porođaja.

Druga tetovaža nalazi se isto na telu sredovečne žene otkrivene u obližnjoj grobnici. U ovom slučaju infracrvena fotografija otkrila je tetovažu koju je teško videti golim okom. Nacrtan je veđat ili Horusovo oko, sa mogućim likom Besa koji nosi krunu od perja. Obe tetovaže su bile povezane sa zaštitom i lečenjem. Cik-cak linija linija može predstavljati močvaru, koju su drevni medicinski tekstovi ukazivali na rashlađenu vodu, a koju su žene koristile za ublažavanje bolova tokom menstruacije ili porođaja.

„Može biti retko i teško pronaći dokaze za tetovaže jer morate pronaći očuvanu i izloženu kožu, napisala je bioarheolog En Luis za Live Science u elektronskoj poruci. „Pošto nikada ne bismo odmotali mumificirane ljude, naše jedine šanse da pronađemo tetovaže su kada pljačkaši ostave kožu izloženu i mi je vidimo milenijumima nakon što je osoba umrla”.Kao što je pomenuto, čak i tri glinene figurice su ukrašene tetovažama duž butina i donjeg dela leđa, koje takođe prikazuju Bes.

Rekonstrukcija tetovaže u dnu leđa.

„Kada se stave u kontekst sa artefaktima i tekstovima Novog kraljevstva, ove tetovaže i prikazi tetovaža bi vizuelno bili povezani sa slikama koje navode žene kao seksualne partnere, trudnice, babice i majke koje učestvuju u postporođajnim ritualima, a koriste se za zaštitu majke i deteta, dodala je dotična bioaeheolog.

Deir el-Medina ili Dair al-Madinah je staro egipatsko selo-naselje, koje je bilo dom zanatlija što su radili na grobnicama u Dolini kraljeva tokom 18. do 20. dinastije. Radnici koji su tu živeli su izgradili i ukrasili kraljevske grobnice u Dolini kraljeva i Dolini kraljica (oko 1550-1080. godine p.n.e.).Ovo naselje je planski izgrađeno, a osnovao ga je Amenhotep Prvi posebno za smeštaj radnika koji će raditi na kraljevskim grobnicama. U to vreme su skrnavljenje i pljačke grobnica bili ozbiljan problem.

Zajednica sela Deir el-Medina izgradila je sopstvene grobnice preko puta na padinama okolnih Tebanskih brda. Radnici su tokom svojih slobodnih dana mogli da rade na sopstvenim grobnicama. Pošto su bili među najboljim zanatlijama u starom Egiptu koji su iskopavali i ukrašavali kraljevske grobnice, njihove sopstvene grobnice se smatraju nekim od najlepših na zapadnoj obali.

Takozvana Velika jama je drevna deponija puna zapisa na ostrakonima. Ostrakoni su odbačeni fragmenti grnčarije koji su služili za pisanje i beleženje svakodnevnog života. Na njima su zapisane kratke poruke, ljubavne beleške, medicinski recepti, crteži, kuhinjski recepti i slično. Ovi artefakti su pomogli arheolozima da razumeju živote običnih ljudi. Međutim, ništa u Velikoj jami ne pominje praksu tetoviranja, tako da je otkriće najmanje šest tetoviranih žena u Deir el-Medini bilo iznenađujuće.

(Ilustracije Anne Austin/University of Missouri)

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar