СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

ЗАШТИТНЕ ТЕТОВАЖЕ

Илустрација

Илустрација

На шест женских мумија откривене су на бутинама и доњем делу леђа. Нису примећене голим оком, већ помоћу инфрацрвених фотографија.

У току проучавање тетоважа на телу женских египатских мумија истраживачи су приметили да су оне повезане са древним египатским богом Бес. Бес је штитио жене и децу, а посебно током порођаја. Вероватно су и тетоваже штитиле жене током порођаја. Истраживања се спроводе у гробницама у Деир ел-Медини. Своја истраживања биоархеолог Ен Остин и и египтолог Мари-Лис Арнет објавиле су у The Journal of Egyptian Archaeology. Две гробнице Новог краљевства у Деир ел-Медини истражују од 2019. године.

Обе су биле повезане са заштитом и лечењем. Цик-цак линија линија може представљати мочвару, коју су древни медицински текстови указивали на расхлађену воду, а коју су жене користиле за ублажавање болова током менструације или порођаја.

Тетоваже на мумијама и на глиненим фигурицама повезане су са богом Бес, који је штитио жене и децу током порођаја. На шест женских мумија откривене су тетоваже. На бутинама и доњем делу леђа налазе се тетоваже које нису примећене голим оком, већ помоћу инфрацрвених фотографија. Људски остаци из једне гробнице укључивали су леву карличну кост средовечне жене. На очуваној кожи били су видљиве шари тамноцрне боје, стварајући слику која би, да је била симетрична, пролазила дуж жениног доњег дела леђа. Одмах лево од хоризонталних линија тетоваже је приказ Беса и посуде, слике везане за ритуално прочишћавање током недеља након порођаја.

Друга тетоважа налази се исто на телу средовечне жене откривене у оближњој гробници. У овом случају инфрацрвена фотографија открила је тетоважу коју је тешко видети голим оком. Нацртан је веђат или Хорусово око, са могућим ликом Беса који носи круну од перја. Обе тетоваже су биле повезане са заштитом и лечењем. Цик-цак линија линија може представљати мочвару, коју су древни медицински текстови указивали на расхлађену воду, а коју су жене користиле за ублажавање болова током менструације или порођаја.

„Може бити ретко и тешко пронаћи доказе за тетоваже јер морате пронаћи очувану и изложену кожу, написала је биоархеолог Ен Луис за Live Science у електронској поруци. „Пошто никада не бисмо одмотали мумифициране људе, наше једине шансе да пронађемо тетоваже су када пљачкаши оставе кожу изложену и ми је видимо миленијумима након што је особа умрла”. Kао што је поменуто, чак и три глинене фигурице су украшене тетоважама дуж бутина и доњег дела леђа, које такође приказују Бес.

Реконструкција тетоваже у дну леђа.

„Kада се ставе у контекст са артефактима и текстовима Новог краљевства, ове тетоваже и прикази тетоважа би визуелно били повезани са сликама које наводе жене као сексуалне партнере, труднице, бабице и мајке које учествују у постпорођајним ритуалима, а користе се за заштиту мајке и детета, додала је дотична биоаехеолог.

Деир ел-Медина или Даир ал-Мадинах је старо египатско село-насеље, које је било дом занатлија што су радили на гробницама у Долини краљева током 18. до 20. династије. Радници који су ту живели су изградили и украсили краљевске гробнице у Долини краљева и Долини краљица (око 1550-1080. године п.н.е.). Ово насеље је плански изграђено, а основао га је Аменхотеп Први посебно за смештај радника који ће радити на краљевским гробницама. У то време су скрнављење и пљачке гробница били озбиљан проблем.

Заједница села Деир ел-Медина изградила је сопствене гробнице преко пута на падинама околних Тебанских брда. Радници су током својих слободних дана могли да раде на сопственим гробницама. Пошто су били међу најбољим занатлијама у старом Египту који су ископавали и украшавали краљевске гробнице, њихове сопствене гробнице се сматрају неким од најлепших на западној обали.

Такозвана Велика јама је древна депонија пуна записа на остраконима. Остракони су одбачени фрагменти грнчарије који су служили за писање и бележење свакодневног живота. На њима су записане кратке поруке, љубавне белешке, медицински рецепти, цртежи, кухињски рецепти и слично. Ови артефакти су помогли археолозима да разумеју животе обичних људи. Међутим, ништа у Великој јами не помиње праксу тетовирања, тако да је откриће најмање шест тетовираних жена у Деир ел-Медини било изненађујуће.

(Илустрације Anne Austin/University of Missouri)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар