?> ЗАСТРАШУЈУЋА РИКА | Galaksija Nova
ЕКОСОФИЈА

ЗАСТРАШУЈУЋА РИКА

Паралише и дресере (Википедија)

Паралише и дресере (Википедија)

Научници верују да је ултразвук та карика која недостаје у проучавању комуникације међу тигровима.

Тајна застрашујуће тигрове рике, која паралише људе и животиње, можда је решена. Према истраживањима биоакустичара, рика делује тако снажно на чула због звукова ниске фреквенције. Застрашујућа рика тигра има моћ да паралише животиње које је чују, чак и искусне дресере и тренере који дуго раде са животињама.

„Када тигар риче, звук ће вас
парализовати ‒ претпостављамо
због ниске фреквенције и јачине”.

Ниски ѕвуци (Википедија)

Биоакустичарка Елизабета фон Мугенталер бавила се тим феноменом. У биоакустици се посматрају висина, јачина и трајање тонова које производе животиње, како би се боље разумело њихово понашање.

„Људи могу да чују само неке од звукова које производе тигрови”, каже Фон Мугенталерова. Људи чују фреквенције од 20 до 20 000 херца, али китови, делфини, носорози и тигрови могу да произведу звуке чија је фреквенција испод 20 херца.” Ти ниски тонови, звани „инфразвук”, могу да путују далеко, продиру кроз грађевине, густу шуму, пролазе чак и кроз планине. Што је нижа фреквенција, већа је даљина коју звук може да пређе. Научници верују да је ултразвук та карика која недостаје у проучавању комуникације међу тигровима.

За своје студије, Елизабета је са колегама снимала свако режање, сиктање, предење и рику двадесет четири тигра у парковима у Северној и Јужној Каролини. Биоакустичари су открили да тигрови могу да произведу звуке од око 18 херца, а када ричу, стварају звуке који су знатно ниже фреквенције. „Када тигар риче, звук ће вас парализовати ‒ претпостављамо због ниске фреквенције и јачине”, кажу.

Када су истраживачи пуштали снимке звукова тигрова, укључујући оне из чујног и нечујног спектра, тигрови су реаговали на њих. Понекад би рикнули и скочили на звучнике, понекад би се искрали.  Биоакустичари се надају да ће научити више о тигровима, заштити их од истребљења и разумети њихову продорну, парализујућу ‒ рику.

(Бојан Главонић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар