MEĐU IZMEĐU

ZEMLJA NA UDARU „ZLOG DUHA”

2.912 pregleda
Asteroid Apofis (Šaterstok)

Astronomi procenjuju da će 13. aprila 2029. godine Apofis proći pored Zemlje na udaljenosti od oko 29.470 kilometara.

Ogroman asteroid, skoro 400 metara u prečniku, još je na listi opasnih tela blizu Zemlje (NEO), koja se smatraju potencijalnom pretnjom.

Novi proračuni jednog od naučnika iz Laboratorije za mlazni pogon (JPL), u sastavau NASA, pokazuju da su izgledi da ugrozi našau planetu manji nego što se ranije pretpostavljalo. Uprkos tome, još se ne možemo isključiti takva mogućnost, iako je verovatnoća jedan prema 100.000 u sledećem stoleću.

Apofis je otkriveni 2004. godine, a približiće se Zemlji na najmanjem odstojanju 13. aprila 2029. Početna osmatranja ove „kosmičke stene” ukazivala su da su izgledi da je tog dana pogodi jedan prema 36. Dodatna posmatranja su, međutim, isključila takvu mogućnost.

Sledeći „bliski susret”očekuje se
vrlo brzo – u aprilu 2036. godine.

Alberto Čelino iz Opservatorije u Torinu(Italija) je u junu izjavio da, iako je takav ishod isključen 2029. godine, to ne znači da se neće desiti jednog dana u dalekoj budućnosti. S obzirom na to da su putanje ovakvih kosmičkih krhotina haotične, ono što danas nije opasno može postati u budućnosti. Zato astronomi naglašavaju značaj stalnog praćenja Apofisa.

Nema nikakve sumnje da on predstavlja opasnu pretnju za život na Zemlji. Astronomi procenjuju da će 13. aprila 2029. godine proći pored pokraj naše planete na udaljenosti od oko 29.470 kilometara. Sledeći „bliski susret” očekuje se vrlo brzo – u aprilu 2036. godine, ali će tada prozujati ludikamo dalje – na 49 miliona kilometara.

Pre jedne decenije predviđalo se da bi ovaj „zli duh tame” (ime iz grčke mitologije) izazvati pomor na Zemlji, sličan istrebljenju dinosaurusa pre 65 miliona godina. Izvesno da je šest puta veći od „nebeske krhotine” koja je 1908. u Sibiru, u oblasti Tunguska, sravnilo 2.100 kvadratnih kilometara šume i pet puta od onog koje je Arizoni pre 50.000 godina izdubilo krater širok 1.200 metara.

Za sada se zna za 1.803 potencijalno smrtonosnih asteroida (PHA), a to je „kosmičko kamenje” koje premašuje 100 metara u širini i može se približiti Zemlji na rastojanju do  7,5 miliona kilometara. Na svu sreću, nijedan od poznatih nije na putu da se sudari s našom planetom.

Stanislav Vrani

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar