МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗЕМЉА НА УДАРУ „ЗЛОГ ДУХА”

Астероид Апофис (Шатерсток)

Астероид Апофис (Шатерсток)

Астрономи процењују да ће 13. априла 2029. године Апофис проћи поред Земље на удаљености од око 29.470 километара.

Огроман астероид, скоро 400 метара у пречнику, још је на листи опасних тела близу Земље (NEO), која се сматрају потенцијалном претњом.

Нови прорачуни једног од научника из Лабораторије за млазни погон (JPL), у саставау НАСА, показују да су изгледи да угрози нашау планету мањи него што се раније претпостављало. Упркос томе, још се не можемо искључити таква могућност, иако је вероватноћа један према 100.000 у следећем столећу.

Апофис је откривени 2004. године, а приближиће се Земљи на најмањем одстојању 13. априла 2029. Почетна осматрања ове „космичке стене” указивала су да су изгледи да је тог дана погоди један према 36. Додатна посматрања су, међутим, искључила такву могућност.

Следећи „блиски сусрет”очекује се
врло брзо – у априлу 2036. године.

Алберто Челино из Опсерваторије у Торину(Италија) је у јуну изјавио да, иако је такав исход искључен 2029. године, то не значи да се неће десити једног дана у далекој будућности. С обзиром на то да су путање оваквих космичких крхотина хаотичне, оно што данас није опасно може постати у будућности. Зато астрономи наглашавају значај сталног праћења Апофиса.

Нема никакве сумње да он представља опасну претњу за живот на Земљи. Астрономи процењују да ће 13. априла 2029. године проћи поред покрај наше планете на удаљености од око 29.470 километара. Следећи „блиски сусрет” очекује се врло брзо – у априлу 2036. године, али ће тада прозујати лудикамо даље – на 49 милиона километара.

Пре једне деценије предвиђало се да би овај „зли дух таме” (име из грчке митологије) изазвати помор на Земљи, сличан истребљењу диносауруса пре 65 милиона година. Извесно да је шест пута већи од „небеске крхотине” која је 1908. у Сибиру, у области Тунгуска, сравнило 2.100 квадратних километара шуме и пет пута од оног које је Аризони пре 50.000 година издубило кратер широк 1.200 метара.

За сада се зна за 1.803 потенцијално смртоносних астероида (PHA), а то је „космичко камење” које премашује 100 метара у ширини и може се приближити Земљи на растојању до  7,5 милиона километара. На сву срећу, ниједан од познатих није на путу да се судари с нашом планетом.

Станислав Врани

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар