MEĐU IZMEĐU

ZEMLJA NIJE UGROŽENA

113 pregleda
NASA/ESA

Crvena divovska zvezda Betelgez je u drugoj polovini 2019. i početkom 2020. prolazila kroz neobičnu fazu velikog zatamnjenja, a sada se opet počela čudno ponašati. Naime, postala je izrazito sjajna; upravo blista na 142 posto svojeg normalnog sjaja.Mada ta aktivnost oscilira napred-nazad, astronoi mesecima bleeže stalni uzlazni trend sjaja koji je u aprilu dosegao vrhunac od 156 posto. Trenutno je to sedma najsjajnija zvezda na nebu (obično se nalazi na desetom mestu), pa su krenula nagađanja da bi mogla uskoro eksplodirati u spektakularnoj supernovi.

Ako bi se to dogodilo, Betelgez bi nekoliko sedmica ili meseci snažno zasijao na našem, možda čak zasenio sjaj Meseca.. Iako je na ivici smrti, na spektakl supernove ćemo verovatno pričekati oko 100.000 godina. Naučnici pretpostavljaju da je čudno ponašanje zvezde neka vrsta reakcije na prethodno zatamnjenje i da će se Betelgez u sledećih deset godina vratiti u svoju staračku normalu, piše Science Alert. Ova zvezda, od nas udaljena oko 725 svetlosnih godina, jedna je od najzanimljivijih. Nije uobičajen tip zvezde, čak i za crvenog diva. Jednom davno to je bilo neverovatno čudovište: plavo-bela zvezda tipa O.

Zvezde ovog raspona mase sagorevaju svoje zalihe vodonika brže od lakših. Betelgez je star od 8 do 8,5 miliona godina; za upoređenje Sunce je mnogo starije (4,6 milijardi godina), a tek je otprilike na polovini svojeg trajanja. Betelgez je gotovo potrošio sve svoje rezerve vodonika i više ne spada u istu spektralnu kategoriju. Sada se helijum preobraća ugljenik i kiseonik, a telo zvezde se nadulo da je veće oko 764 puta od Sunca. Naposletku će crveni div ostati bez goriva, eksplodirati u supernovu, a jezgra kolabirati u neutronsku zvezdu.

 

U toku velikog zatamnjenja Betelgez je znatno izgubio sjaj, za gotovo 25 posto. Astronomi smatraju da je do toga došlo kada se zbog hlađenja površine na zvezdi zgusnuo ogroman oblak prašine koji ju je delimično zaklonio. I pre toga divovska zvezda imala je fluktuacije sjaja u pravilnim ciklusima. Najduži trajao je oko 5,9 godina. Naučnici smatraju da će se vremenom Betelgez vratiti u normalu. Šta će se dogoditi na Zemlji ako zvezda eksplodira?

Astrofizičari su izračunali zonu smrti”, udaljenost na kojoj može biti uništen život na drugim svemirskim telima. Procenili su da će supernova imati ubojiti učinak u krugu od 25 do 50 svetlosnih godina. Supernove (SNe) su izvori ekstremnih ultraljubičastih, rendgenskih i gama zraka, koji stvaraju kosmičke zrake odnosno atomska jezgra visokeenergije”, navodi se u studiji. Ti kosmički zraci mogu uništiti ozonski omotač i uzrokovati dugotrajno oštećenje životnih oblika u Zemljinoj biosferi. Na sreću, Betelgez je od nas udaljen oko 725 svetlosnih godina. U tom slučaju, bio bi zanimljiv događaj za naučnike i fascinantan nebeski spektakl.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar