MEĐU IZMEĐU

ZLATNO JAJE U OKEANU?!

335 pregleda
NOAA

Zna se da je biološkog porekla, a naučnici čekaju se DNK rezultati da se to potvrdi.

Bilo je pričvršćeno za stenu na dnu okeana, prečnika 10 centimetara, zlatne je boje i ima rupu. Zvuči kao zagonetka, a naučnici su zbunjeni.Blizu obala Aljaske podvodno vozilo Nacionalne uprave za okeane i atmosferu nedavno je zaronilo na oko tri kilometra dubine. Ovde sunčevi zraci gotovo i da ne dopiru.

Podvodno vozilo je lutalo u tami i kamerama snimalo dno. U jednom trenutku naučnici su primetili da je snimljeno nešto što ih je neodoljivo podsećalo na zlatnu kuglu. Vrativši se da još malo ispitaju misteriozni predmet shvatili su da je čvrsto pričvršćen za stenu prošaranau belim sunđerima. Naučnici su počeli da nagađaju šta bi ovo moglo da bude – omotač jajeta misteriozne vrste, mrtvi sunđer ili koral? „Nadam se da će, kada počnemo da ga istražujemo, nešto veće izaći na videlo”, rekao je jedan od istraživača i u šaljivom tonu nastavio: Sve deluje kao početak horor filma.”

Zbog izgleda i teksture naučnici smtraju da je u pitanju jaje – iako ništa slično nije nigde zabeležno. Ali, misterija neće biti rešena dok rezultati DNK analize ne budu gotovi. Mistriozni predmet je pomoću robotske ruke odvojen od podloge i odnet u laboratoriju. Iako je pomalo ponižavajuće što smo zapanjeni ovim otkrićem, ono je podsetnik koliko malo znamo o sopstvenoj planeti i koliko je ostalo da naučimo o našim okeanima”, zaključili su istraživači.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar