MEĐU IZMEĐU

ZVEZDA SA DVA PRSTENA

112 pregleda
Ilustracija

Astronomi su spazili dva prstena i ogroman oblak prašine oko jedne od najbližih i najsjajnijih zvezda na nebu.Poznata kao Fomalhaut, zvezda se nalazi 25 svetlosnih godina udaljena od Zemlje u sazvežđu Južna riba. Iako se najbolje vidi sa južne hemisfere, može se posmatrati i sa severne hemisfere, posebno tokom jeseni.Njena pozicija i činjenica da je toliko sjajna znači da je i dalje koriste za navigaciju.

Prethodna posmatranja kroz teleskop „Habl” pokazala su da je 440 miliona stara Fomalhaut okružena prašinom i svemirskim materijalom, ali su fotografije davale samo delimičan uvid.Fotografije u visokoj rezoluciji koje je sada napravio „Džejms Veb”, međutim, otkrile su okolinu zvezde do izuzetnih detalja. Ispod velikog pojasa asteroida koji se kreće oko zvezde nalazi se i drugi prsten manjih stena i prašine.„Ono što vidimo jeste prašina ostala od sudara planetezimala koji davno zaboravljeni ostaci od formiranja planetarnog sistema”, kaže Andras Gaspar, vođa studije za Univerziteta u Arizoni.

Nakon oblaka prašine od Fomalhauta je spoljni prsten koji podseća na Kojperov pojas u našem Sunčevom sistemu, u kom se nalaze Pluton i druge patuljaste planete Eris, Haumea i Makemake.Novootkriveni pojasevi i prostori između njih sugerišu da planete, koje još ne mogu da vide, kruže oko Fomalhauta i oblikuju sistem kroz svoja gravitaciona polja.„Planete mase poput Neptuna su dovoljne da oblikuju unutrašnje pojaseve”, navode autori studije u časopisu Nature Astronomy.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar