MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI USKORO ZOVU

471 pregleda

 

Čini se da sa svakom novom informacijom koju saznamo o prostranstvu univerzuma, verovatnoća kontakta s vanzemaljskim oblikom života postaje sve manja. Međutim, poslednjih godina došlo je do promene konsenzusa među nekim vrhunskim naučnicima. Neki od njih sada misle da je to moguće u narednoj deceniji. Optimizam u velikoj meri potiče od Nasine predstojeće misije na Jupiterov satelit 2030. godine, za koji se veruje da je okeanski svet pogodan za život.

Ali drugi lovci na vanzemaljce misle da će kontakt biti ostvaren signalima koji putuju kroz univerzum. To je zato što astronomi šalju poruke u svemir od sedamdesetih prošlog veka, pri čemu prvi sadrži informacije o hemikalijama života i strukturi DNK, zajedno s lokacijom Zemlje u našem Sunčevom sistemu. Projekat SETI je u lovu na vanzemaljski život od 1980-ih i jedan od vođa projekta se kladi da će jedan od signala stići do 2036. godine.

Set Šostak (80) bio je viši astronom u projektu SETI (Traženje vanzemaljske inteligencije) skoro četvrt veka i kladi se na sve što će ljudska rasa čuti od inteligentnih vanzemaljaca do 2036. Nagađanja se zasnivaju na stalnim poboljšanjima tehnologije teleskopa i računarskog hardvera. On je, takođe, tvrdio da su nedavna istraživanja utvrdila da u svemiru mogu postojati milijarde svetova sličnih Zemlji, sugerišući da je malo verovatno da je Zemlja jedina na kojoj ima života.

„To je možda najjači argument za život u svemiru. Ako ga nema, postoji nešto zaista izuzetno u onome što se dogodilo ovde na Zemlji. Iako to ne isključuju podaci, čini se da je malo sebično”, rekao je Šostak, piše Daily Mail. To što još nije pronađen vanzemaljski život nije sprečilo SETI da se pripremi za taj trenutak. Signali koje je poslala Nasin satelit „pionir 10” koji je lansiran 1972. možda su stigli do vanzemaljaca – a mi bismo mogli da dobijemo odgovor pre kraja ove decenije. Istraživači su otkrili da je beli patuljak udaljen 27 svetlosnih godina od Zemlje na putu signala koje NASA šalje svojoj letelici. Ako postoji planeta oko belog patuljka, mogli bismo da se čujemo već 2029. godine.

(Ilustracija Pexels)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar