MEĐU IZMEĐU

VEĆA U SVETU NE POSTOJI

319 pregleda

Kina je u severozapadnom Sinđangu na električnu mrežu povezala najveću solarnu elektranu na svetu. Postrojenje pokriva površinu od oko 81.000 hektara i proizvodi 6,09 milijardi kilovata električne energije (kWh) godišnje. Nalazi se u pustinjama u blizini glavnog grada Urumčija, a počela je da radi 3. juna. Solarna elektrana je dovoljna da opskrbi celokupno stanovništvo Papue Nove Gvineje za celu godinu. Manje–više i ceo Luksemburg. Ovo postrojenje je impresioniralo čak i Ilona Maska.

Sinđang je retko naseljen i obiluje solarnim i vetroelektranama, a to ga čini idealnim mestom za velike elektrane obnovljive energije. Nalazi se na raskrsnica centralne i istočne Azije i ima oko 25 miliona stanovnika. Graniči sa Avganistanom, Kazahstanom, Kirgistanom, Mongolijom, Pakistanom, Rusijom, Tadžikistanom i Indijom. Od devedesetih Urumči sa četiri miliona stanovnika doživeo je značajan ekonomski razvoj i trenutno funkcioniše kao regionalno transportno čvorište i kulturni, politički i komercijalni centar.

Podaci iz prošle godine govore da je kapacitet proizvodnje solarne energije u Kini porastao za neverovatnih 55,2 posto. Brojke govore da je tokom godine proizvedeno 216 gigavata (GW) solarne energije.

(Ilustracija Shutterstock/Klix.ba)

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar