MEĐU IZMEĐU

DAVNI VIRUS ĆE OŽIVETI

324 pregleda

 

Naučnici brazilskog Federalnog univerziteta u Sao Paolu pronašli su ostatke herpes virusa, seksualno prenosivi papiloma virus i adenovirus u DNK kostiju dva muška neandertalca, koji su živeli pre 50.000 godina, u ruskoj pećini. Prethodne preposrtavke su ukazivale da su neandertalci, možda, izumrli zbog virusa, a najnovija studija bi mogla biti prva koja je pružila dokaze za ovu ideju, piše Daily Mail. Očekuju da sintetizuju viruse i zaraze ljudske ćelije u laboratoriji da saznaju kako će se ponašati u poređenju sa savremenim oblicima.

„Ovi virusi bi mogli da se proučavaju zbog svojih reproduktivnih i patogenih osobina i da se upoređuju s današnjim”, rekao je za New Scientist Marčelo Briones, glavni autor studije. „Skeptičan sam da bi se to moglo postići s obzirom na nedostatak potpunog razumevanja koliko je DNK virusa oštećena i kako rekonstruisati oporavljene delove u potpuni virusni genom. Treba, takođe, razmotriti interakciju između domaćina i virusa, posebno u drugačijem okruženju”.

Istraživači su pronašli ostatke neandertalaca u sibirskoj pećini Čagirskaja u planinama Altaja. Utvrdili da ostaci virusa nisu zaraženi od mogućim grabljivcima koji su se hranili neandertalcima. I veruju da su „herpesvirusi, posebno, mogli biti glavni uzrok izumiranja neandertalaca”, ali je potrebno da sprovest dodatna ispitivanja da bi potvrdili nalaze. „Naši podaci pokazuju da ovi virusi mogu predstavljati one koji su zaista zarazili neandertalce”, dodao je Briones.

Briones je rekao da nalazi nisu bili iznenađujući, s obzirom na to da su ljudi danas zaraženi sa oko 10 bolesti tokom svog života. Ostaci neandertalaca su prvi put otkriveni 2022. godine među devet drugih koji su svi delili DNK, što znači da su bili povezani. Među umrlima bili su ćerka i otac, a on je delio mitohondrijsku DNK s dvojicom muškaraca, otkrivajući da imaju ženskog pretka, verovatno istu baku.

(Ilustracija Vecteezy)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar