MEĐU IZMEĐU

ŽENAMA JOŠ 11 MINUTA

359 pregleda

Nekoliko naučnih studija potvrdilo je da je ženama potrebno više sna – od šest do 28 minuta u odnosu na mukarce. Nema ničeg boljeg nego kada ste se naspavali. Studije su pokazale, međutim, da univerzalni obrazac od oko osam sati nije u potpunosti tačan. Naime, nemaju svi istu potrebu za snom koji regulišu hormoni i određuju mu dužinu.

„Hormoni kod žena imaju važnu ulogu. Bitno je obratiti pažnju i na menstrualni ciklus, period menopauze ili trudnoću. Pomenuti činioci mogu negativno da utiču na kvalitet spavanja, pa je ženama zbog toga potrebno više sna. Poznato je i da one češće pate od nesanice” ističe dr Ajlin Aleksandar stručnjak za zdravlje žena. Prema istraživanjima, potrebno im je oko 11 minuta više u odnosu na muški pol. Iako magičan broj ne postoji, ovo je izračunato na osnovu toga što su žene aktivnije, a imaju i obavezu u kućnim poslovima. Zato ona preporučuje da svako testira sebe u jutarnjim satima, i zaključi da li mu je broj sati  tokom noći bio dovoljan.

Koje su posledice po zdravlje ako ne spavate dovoljno? Zbog nedovoljno sna telo se buni i šalje nam signale, bez obzira koji pol je u pitanju. Posledice nedovoljnog spavanja su usporene reakcije, više vremena za neke zadake, greške u radu i slabiji refleksi zbog kojih može doći i do nesreća u saobraćaju. Povećavaju se ansioznost i depresija – nedostatak sna je usko povezan sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim oboljenjima, hormonskom neravnotežom, oštećenom imunološkom funkcijom … „San je stub zdravlja. U snu odmaramo telo, konsolidujemo svoja sećanja i vraćamo energiju. On nam pomaže da sprečimo bolest i daje dozu sreće i radosti”, zaključila je dr Ajlin Aleksandar.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar