MEĐU IZMEĐU

ŽENSKI MOZAK SLOŽENIJI

327 pregleda

Čini se da se složenost moždanih signala smanjuje u toku razvoja beba, i to znatno brže kod dece muškog spola. Neurolog Joel Frohlih sa Univerziteta Tübingen u Nemačkoj i kolege su putem magnetoencefalografije (MEG) kod 43 fetusa u trećem tromesečju i 20 beba od 13 do 59 dana merili magnetska polja u mozgu koja nastaju nakon zvučnog podražaja. Među bebama bilo je 16 kojima su uradili isto dok su još bile fetusi. Podražaji su se sastojali od različitih rasporeda zvučnih signala. Jedna sekvenca se sastojala od četiri koji su trajali 200 milisekundi, između kojih je razmak iznosio 400 milisekundi.

U svakom bloku podražaja nalazilo se 180 sekvenci. Naučnici su prvo fetusima i bebama pustili 30 blokova, kao neku vrstu treninga, a zatim su nakon dva bloka merili magnetsku moždanu aktivnost. Kod odraslih bez zdravstvenih tegoba viši nivoi neuralne složenosti povezane su s boljom izvođenjem i bržim vremenom tokom obavljanja raznih funkcija, kao što su planiranje i donošenje odluka. Niske  složenosti povezane su sa smanjenom sposobnosti obrade informacija, kao što je vreme provedeno pod opštom anestezijom i u snu.

Frohlih i i kolege su stoga pretpostavili da će složenost MEG signala rasti s razvojem fetusa i beba. No, čekalo ih je iznenađenje. Rezultati su pokazali da se složenost moždanih signala smanjuje s vremenom, i to se odvijalo znatno brže kod fetusa i beba muškog pola. Za sada nije poznat razlog pada neuralne složenosti, no postoji mogućnost da se radi o svojevrsnoj eliminaciji nepotrebnih procesa. „Mozak u razvoju eliminiše ćelije i veze koje nisu potrebne”, izjavio je namčki neurolog, a prenosi New Acientist. „Kako mozak sazrijeva, stvaraju se uređeni obrasci neuronskih veza koji mu govore kako da reaguje na podražaje. Razvijeniji mozak ima manji raspon reakcija na podražaj, a time i manju složenost.”

Dotični naučnik smatra da bi varijacije među polovima mogle biti posledica temeljnih razlika u razvoju živčanog sistema kod dečaka i devojčica. Inače, posle završetka istraživanja nisu pratili razvoj beba, tstoga nije poznato nastavlja li se ta varijacija. Istraživanje Sex differences in prenatal development of neural complexity in the human brain objavljeno je u časopisu Nature Mental Health.

 

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar