MEĐU IZMEĐU

ZAGONETNI DODEKAEDAR

255 pregleda

Tajanstveni predmet iz rimskog razdoblja koji su pronašli amateri arheolozi biće izložen prvi put, i to u muzeju u Lincolnšajru. To je jedan od 33 dodekaedra pronađenih u Velikoj Britaniji, u Norton Dizniju, 2023. godine. Takođe, jedan od najvećih takve vrste – visok oko 8 centimetara, a težak 245 grama. Dodekaedar je geometrijsko telo omeđeno s dvanaest ploča u obliku petougla. Ovaj drevni predmet star je oko 1.700 godina.

Naučnici još ne znaju o čemu se tačno radi i za šta su se koristili. Možda su se upotrebljavali tokom rituala, u religiozne svrhe ili kao magija. Nađen je na vrhu brda u nekoj vrsti velike jame. Izgleda da su ga tamo namerno pokopali. Neki dodekaedari datiraju iz 1. stoleća, a širom Evrope pronađeno ih je više od stotinu. Ali se ne pominju ni u jednom rimskom tekstu.

Belgijski istraživači iz Galo-rimskog muzeja smatraju da su Rimljani, možda, koristili dodekaedre u magičnim ritualima, što bi moglo objasniti zašto ih nema u istorijskim zapisima. Naime, kada je Rimsko carstvo prihvatilo hrišćanstvo, uvedeni su zakoni kojima se zabranjuje upražnjanje magije, odnosno čarobnjaštva.

 

(Ilustracija Norton Disney History and Archaeology Group)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar