MEĐU IZMEĐU

ZVEZDU ODAO OŽILJAK

220 pregleda

Zvezda-kanibal je otkrivena, i to pošto je progutala delove svog planetarnog sistema. Astronomi su dokaze pronašli u metalnom ožiljku veličine oko 500 kilometara na površini zvezde. Tim naučnika koji su bili predvođeni Stefanom Bagnulom, uočio je beleg koji, zapravo, predstavlja koncentraciju metala utisnutu na belom patuljku, zvezdi što je nekada bila nalik Suncu, a u poslednjoj fazi se lagano hladi, dostižući tako dimenzije slične Zemljinim.

 

Istraživači su i ranije primećivali mnogobrojne bele patuljk“ sa tragovima metala, ali taj materijal je dospeo sa asteroida koji su prošli blizu zvezde. U ovom slučaju, međutim, materijal je povezan s magnetnim poljem belog patuljka, procesom koji je sličan onaj koji proizvodi aurore na Zemlji i na Jupiteru. „Iznenadilo nas je to što ovde materijal nije bio ravnomerno razmeštn na površini zvezde. Umesto toga, ovaj ožiljak je koncentrisan i drži ga na mestu ono isto magnetno polje koje je vodilo pad tih fragmenata. Mi ništa slično ranije nismo uočili”, izjavio je Džon Landstrit sa kanadskog Univerziteta Zapadni Ontario.

 

Rezultat ovih analiza posmatranjem, objavljen je u časopisu The Astrophisical Journal Letters, a dobijen je zahvaljujući teleskopu Evropske južne opservatorije, koji se nalazi u Čileu. Naučnici smatraju da se ova zapažanja mogu primeniti u otkrivanju sastava planeta van našeg Solarnog sistema.

 

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar