MEĐU IZMEĐU

ZDRAVLJE JETRE U PETAMA

353 pregleda

Ljudski organizam je izuzetno složen sistem u kome svaki organ, pa čak i onaj naizgled beznačajan, igra jako važnu ulogu. Kada jedan od tih organa prestane da funkcioniše na predviđeni način, telo se svojski trudi da o tome alarmira. Pored ostalog i tako što će početi da se menja spolja. Koje promene na stopalima nikada ne bi trebalo da se ignorišeu

Promene vidljive na telu najčešće su uzrokovane promenama u samom organizmu. Istina, one ne moraju nužno biti razlog za brigu, ali u velikom broju slučajeva ne slute na dobro i zahtevaju odlazak kod lekara radi detaljnijih pregleda. Suve i ispucale nisu toliko retka pojava, naročito u ovo doba godine kada se nosi otvorena obuća i koža konstantno izložena spoljašnjim faktorima. Međutim, ukoliko se ovo javlja nezavisno od godišnjeg doba i traje duže, može ukazivati mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme, prenosi britanski The Mirror.

Grube pete mogu ukazivati na to da krv ne dospeva do stopala, kao perifernog dela organizma, upozorila je doktor Mindi Pelc. Slaba cirkulacija može biti znak da jetra ne radi svoj posao onako kako bi trebalo, da su proces razgradnje toksina u organizmu i izbacivanje iz njega narušeni. U optimističnom scenariju uzrok za sušenje kože peta i pojavljivanje pukotina u njima nije u problemima sa jetrom, već u avitaminozi, odnosno nedostatku određenih vitamina. Najčešće je reč o vitaminu B3 ili o deficitu Omega-3 masnih kiselina u organizmu.

Ukoliko je, pak, ovakav izgled stopala isključivo sezonske prirode, od pomoći mogu biti hranljive kreme na bazi pčelinjeg voska i drugih prirodnih sastojaka, koje će koži pružiti potrebnu negu i hidrataciju i zaštititi je od uticaja spoljašnjih faktora. Uz to, redovnu negu tela nikada ne treba zanemarivati, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu.

(Ilustracija Canva/simarik)

(RT Balkan)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar