MEĐU IZMEĐU

INTELIGENTNO SLUŠANJE

151 pregleda

Slušalice za poništavanje buke mogu da koriste veštačku inteligenciju i da zaključaju ometajuće zvuke, koje ne želimo da čujemo. Korišćenjem samo jednog malog ugradnog računara, slušalice opremljene mikrofonom mogu blokirati sve zvukove iz okoline, osim jednog ciljanog glasa, čak i dok se krećemo. Naučnici su smislili da takav uređaj podignu na viši nivo – kreiranjem slušalica koje se mogu fokusirati samo na jedan izvor zvuka uz blokiranje svih drugih. Tehnologija, nazvana Target Speech Hearing, koristi veštačku inteligenciju (AI) da omogući korisniku da čuje samo određeni izvor.

Uređaj se sastoji od malog računara koji se može ugraditi u par komercijalnih slušalica, a koristi signale ugrađenog mikrofona u slušalicama. Istraživači su izneli detalje u naučnom radu objavljenom u časopisu Proceedings of the CHI Conference on Human Factors in Computing Sistems. Nadaju se da se tehnologija može koristiti kao pomoćno sredstvo za osobe sa oštećenim sluhom, a rade na tome da je ugrade u komercijalne slušalice i slušne aparate.

„Sada razmišljamo o veštačkoj inteligenciji i veb-baziranim robotima za ćaskanje koji odgovaraju na pitanja”, rekao je glavni autor studije, Šajam Džolakota, profesor računarskih nauka i inženjerstva na Univerzitetu u Vašingtonu. „U ovom projektu razvijamo veštačku inteligenciju da modifikujemo percepciju slušanja ma koga ko nosi slušalice. Sa našim uređajima sada se jasno čuje samo jedan izvor zvuka, čak i ako je u bučnom okruženju s puno drugih ljudi koji pričaju.”

Target Speech Hearing (TSH) je nastavak istraživanja koje su isti naučnici sproveli prošle godine. U tom projektu kreirali su aplikaciju za pametne telefone s veštačkom inteligencijom koja se može upariti sa slušalicama i omogućiti korisniku da odabere šta želi da čuje sa liste unapred podešenih kategorija, dok poništava sve druge zvukove. Na primer, korisnik može izabrati da čuje sirene, bebe, govor ili ptice – a slušalice bi izdvojile samo te zvuke i blokirale sve ostale.

Da bi koristio TSH, korisnik najpre dodirne malo dugme na slušalicama da ga aktivira. Kada glas govornika stigne do mikrofona, softver registruje izvor zvuka. Identifikuje ciljni glas i registruje vokalne obrasce, propuštajući samo jedan željeni. Za sada, TSH može da registruje samo jedan audio izvor ili jedan zvučnik u bilo kojem trenutku, a manje je uspešan ako postoji još jedan šum slične jačine iz istog smera.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar