?> ЛЕДЕНО ДОБА ОПЕТ СТИЖЕ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕДЕНО ДОБА ОПЕТ СТИЖЕ

Depositphotos/Mtellioglu

Настаће на Земљи за 100.000 година, сматра професор Одељења за планетарна истраживања и проучавања Земље Факултета природних наука на Универзитету у Токију, Масајуки Икеда.

Заједно са својим колегама, овај научник био је аутор недавног истраживања утицаја монсуна на климу и развој диносауруса пре десет милиона година. Научници су, између осталог, користили теорију српског инжењера Милутина Миланковића о осцилацијама количине сунчеве светлости и зрачења на Земљи током дужег периода због периодичних промена угла нагиба Земљине осе у односу на површину њене орбите.На основу Миланковићеве теорије, ново ледено доба наступиће за 100.000 година, али то зависи од људског фактора емисије угљен-диоксида”, изјавио је јапански професор за Спутњик”.

Према његовим речима, важно је схватити да смо сада на врхунцу циклуса од 10 милиона година, са прохладном, интензивно-монсунском климом и ниским концентрацијама угљен-диоксида у атмосфери”.Сада и у наредних 10 милиона година могло би доћи време повољно за биолошке организме који су навикли на влажну и хладну климу”, објаснио је научник. Он сматра да ће се тренд хлађења наставити током тренутне кенозоичке ере.

У недавно објављеном истраживању јапанског научника и других његових колега наводи се да је смањење концентрације угљен-диоксида и хлађење Земљине климе јаким монсунима довело до повећања величине диносауруса. Такође, имали су и више станишта захваљујући повећању извора хране и воде пре око 212 милиона година у периоду тријаса мезозоичке ере.Будући да Миланковићев механизам наставља да делује у историји Земље, покушаћемо да нађемо везу између овог механизма и еволуције климе и екосистема”, навео је Икеда. Он и његове колеге успели су да објасне како је то изгледало током 10 милиона година у ери ране еволуције диносауруса, а сада ће истраживање бити усредсређено на то какав је утицај циклус од 10 милиона година имао на развој не само диносауруса, већ и сисара, животиња и биљака.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар