MEĐU IZMEĐU

LEK ISTOPI OPASAN RAK

396 pregleda

Lekari navode da imunoterapijski lek koji topi tumore drastično povećava šanse za preživljavanje i izlečenje nekih vrsta raka creva, čak može eliminisati potrebu za operacijom. „Pembrolizumab” blokira aktivnost molekula PD-1, specifičnog proteina na površini imunoloških T-ćelija, koji onemogućava prepoznavanje malignih ćelija. Tako povećava sposobnost imunološkog sistema da napadne ćelije tumora. Najnovije kliničko ispitivanje je pokazalo da se ogromnom broju pacijenata, kojima je pre operacije umesto hemoterapije davan ovaj lek, rak povukao. Naučnici su rezultate istraživanja predstavili na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), najvećoj sjetskoj konferenciji o raku.

Studiju su sproveli Univerzitet Koledž iz Londona (UCL), Centar za lečenje raka Christie NHS Foundation trust u Mančesteru, Univerzitetska bolnica Sent Džejms u Lidsu, Univerzitetska bolnica Sautempton i Univerzitet Glazgov, piše The Guardian. „Primena rečene imunoterapije pre operacije mogla bi postati velika prekretnica za pacijente sa ovom vrstom raka. Ne samo da je bolji ishod nego pacijenti ne treba da prolaze kroz hemoterapiju koja često ima štetne nuzpojave. U budućnosti zbog imunoterapije možda neće biti ni potrebe za operacijom”, kazao je Mark Sonders iz Centra Christie. Rak creva je drugi vodeći uzrok smrti obolelih od raka na svetu. Svetska zdravstvena organizacija navodi da se godišnje beleži više od 1,9 miliona novih slučajeva i više od 900.000 smrti.

Istraživači su sproveli ispitivanje na 32 pacijenta iz pet bolnica u Velikoj Britaniji koji su imali drugi ili treći stadijum raka creva i određen genetski profil (deficijentni MMR/MSI-H). Oko 15% pacijenata s rakom creva u drugom ili trećem stadijumu ima ovu genetsku strukturu. Pacijenti su pre operacije devet sedmica primali „pembrolizumab” (poznat i pod nazivom Keytruda), umesto uobičajenog tretmana hemoterapijom. Čak 59% ih nakon lečenja nije imalo nikakve naznake raka, dok su kod preostalih 41% tokom operacije uklonjeni ostaci malignih tvorevina. Svi pacijenti u ispitivanju nakon ječenja više nisu imali rak. U slučaju standardne terapije hemoterapijom pre operacije rak je u potpunosti uklonjen samo kod manje od 5% pacijenata sa ovim genetskim profilom.

Naučnici sledećih godina nameravaju istražiti kolika je ukupna stopa preživljavanja i stopa recidiva posle primene ove terapije. „Naši rezultati pokazuju da je ,pembrolizumabʼ pouzdan i vrlo uspešan tretman za poboljšanje ishoda kod pacijenata s visokorizičnim karcinomom creva, povećavajući šanse izlečenje bolesti u ranoj fazi”, izjavio je onkolog Kai-Ken Šiu iz UCLH-a. „Imunoterapija može uništiti tumore pre operacije. Ako istopite rak prije operativnog postupka, obično utrostručite šanse za preživljavanje. Pacijentima, takođe, nije potrebna hemoterapija.”

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar