MEĐU IZMEĐU

NEANDERTALSKA LEPOTA

223 pregleda

Naučnici su napravili rekonstrukciju lica neandertalke koja je živela pre 75.000 godina. Poduhvat se temelji na smrskanim ostacima lobanje čije su kosti nakon pronalaska bile toliko mekane da kao keks umočen u mleko. Stoga su najpre posebnom tehnikom ojačali fragmente kostiju, da bi nakon toga ponovo sastavili lobanju. Naposletku su izradili trodimenzionalni model i prema njemu rekonstruirali izgled lica.

Kostur drevne žene je nađen 2015. u pećini Sanidar u iračkom Kurdistanu na lokalitetu na kojem su pedesetih godina iskopani ostaci najmanje 10 neandertalaca – muškaraca, žena i dece. Ostaci nedavno pronađene neandertalke sastojali su se od većeg dela gornjeg dela tijela, uključujući kičmu, ramena, ruke i šake. Lobanja je bila zgnječena u sloj debljine 2 centimetra, veroatno zbog stene koja je u nekom trenutku pala s vrha. Lobanja je, zapravo bila, ravna poput pice”, rekao je arheolog Grejem Barker sa Univetziteta Kembidže, koji predvodi nova iskopavanja u Sanidaru.

Neandertlka je, verovatno, umrla u srednjim četrdesetim godinama, na što ukazuju zubi koji su istrošeni gotovo do korena. Dugo su neandertalce smatrali izuzetno primitivnima u poređenju s modernim čovekom, no taj stav se promenio nakon ovog otkrića. Naime, pećini je zabeležena neka vrsta pogrebne prakse. Tela su pažljivo položena u jarak pored visokog kamenog stuba. Kod jednog kostura je nađen polen zbog čega su se pojavile hipoteze da su mrtvi pokopani s cvećem, što upućuje na određene forme primitivne religije.

No, britanski naučnici smatraju da je verovatnije polen došao sa pčela koje su bile na granama položenim na tela. „Stavljali su granje na mrtve, ne zbog cveća, već zato što hijene zbog grana nisu mogle doći do tela”, objasnio je arheolog Kris Hant sa Univerziteta Džon Mue u Liverpulu. „Ne bih u ovome slučaju koristio reč pogreb. Mislim da bolje odgovara reč smeštaj, kako bismo izbegli asocijacije na sveštenika i crkvu. Ali nema sumnje da su imali tradiciju stavljanja tela na posebno mesto.”

 

(Ilustracija Profimedia, BBC Studios/Jamie Simonds)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar