?> ОПЕТ СВОЈАТАЊЕ ТЕСЛЕ | Galaksija Nova
ТАКНУТО ЋАКНУТО

ОПЕТ СВОЈАТАЊЕ ТЕСЛЕ

Pixabay

На страници кутка за учење, званичног веб сајта Европске уније, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска стоји да је Никола Тесла „чувени хрватски научник.

Деца која желе да науче нешто о Хрватској, моћи ће да кроз интерактивну мапу сазнају да се та земља налази на раскршћу централне Европе, Медитерана и Балкана. Међутим, према тој интерактивној игриНикола Тесла је био „чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке.

Иначе, Никола Тесла рођен је у Аустроугарској у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Републике Хрватске, али никада није живео у земљи која се тако звала. Отац му је био православни свештеник и обично се о њему говори као Американцу српског порекла, будући да је већи део живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин.

Нa истој, едукативној страници се између осталог каже и да је хемијска оловка (ballpoint pen) хрватски изум. Креатори игре су и у томе погрешили, наводи РТС. Едуард Славољуб Пенкала јесте био хрватски научник и бизнисмен словачког порекла који је патентирао и произвео механичку оловку, односно оловку у коју се ставља хемијска оловка као уложак и по коме се налив перо у овом региону често назива пенкало. Изумитељем хемијске оловке или оловке са куглицом сматра се Американац Џон Џејкоб Лоуд. Могло би се, зато, претпоставити да код креатора интерактивне игре о чланицама ЕУ постоји и проблем са преводом, констатује РТС.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

3 коментара

Оставите коментар