TAKNUTO ĆAKNUTO

OPET SVOJATANJE TESLE

Pixabay

Na stranici kutka za učenje, zvaničnog veb sajta Evropske unije, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska stoji da je Nikola Tesla „čuveni hrvatski naučnik.

Deca koja žele da nauče nešto o Hrvatskoj, moći će da kroz interaktivnu mapu saznaju da se ta zemlja nalazi na raskršću centralne Evrope, Mediterana i Balkana. Međutim, prema toj interaktivnoj igriNikola Tesla je bio „čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke.

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrougarskoj u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik i obično se o njemu govori kao Amerikancu srpskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Na istoj, edukativnoj stranici se između ostalog kaže i da je hemijska olovka (ballpoint pen) hrvatski izum. Kreatori igre su i u tome pogrešili, navodi RTS. Eduard Slavoljub Penkala jeste bio hrvatski naučnik i biznismen slovačkog porekla koji je patentirao i proizveo mehaničku olovku, odnosno olovku u koju se stavlja hemijska olovka kao uložak i po kome se naliv pero u ovom regionu često naziva penkalo. Izumiteljem hemijske olovke ili olovke sa kuglicom smatra se Amerikanac Džon Džejkob Loud. Moglo bi se, zato, pretpostaviti da kod kreatora interaktivne igre o članicama EU postoji i problem sa prevodom, konstatuje RTS.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko

2 komentara

Ostavite komentar