ARGUSOV POGLED

RADIJACIJOM NA KORONU?

211 pregleda

Smela pretpostavka u vezi s kovidom 19: da pomenuti radioizotopi – cezijum-134, cezijum-137, kobalt-60 i rutenijum-103 – ne potiču iz nuklearnih elektrana, već iz specijalnih laboratorija, kojih u Evropi sigurno ima na desetine.


Dr Ilija Plećaš

Već desetak dana kruži vest da je na severu Evrope registrovan povećan nivo radioaktivnosti poreklom od radioizotopa (cezijuma-134, cezijuma-137, kobalta-60 i rutenijuma-103) i da nijedna zemlja nije preuzela odgovornost za ovu anomaliju u atmosferi. Takođe je potvrđeno da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije utvrdila geografsko poreklo povišenog stepena radioizotopa u vazduhu u ovom delu Evrope. Sumnja se da se ovaj fenomen može dovesti u vezu s radom nekog od nuklearnih reaktora sa ove teritorije. Međutim, s obzirom na to da su prošla vremena kada su takvi akcidenti mogli da se sakriju, kao u slučaju černobiljskog akacidenta 1986. godine, i da IAEA ima izvanredno pouzdanu mrežu instrumenata za praćenje rada nuklearnih reaktora i ispuštanja radioizotopa u atmosferu, došlo je do situacije koja zbunjuje nuklearne stručnjake širom sveta.

Mislim na to da u tim tajnim laboratorijama, privatnim ili državnim, mesecima pokušavaju da reše problem najveće pošasti koja je zadesila čovečanstvo u poslednjih nekoliko stotina godina i koja se širi neslućenim razmerama – virusa korona ili kovida19.

Zbog mog dugogodišnjeg iskustva u radu na problemima u vezi s nuklearnom oblašću, ovaj fenomen me je zainteresovao i dopuštam sebi smelu pretpostavku, za sada samo ideju, da pomenuti radioizotopi – cezijum-134, cezijum-137, kobalt-60 i rutenijum-103 – ne potiču iz nuklearnih elektrana, već iz specijalnih laboratorija, kojih u Evropi sigurno ima na desetine. Mislim na to da u tim tajnim laboratorijama, privatnim ili državnim, mesecima pokušavaju da reše problem najveće pošasti koja je zadesila čovečanstvo u poslednjih nekoliko stotina godina i koja se širi neslućenim razmerama – virusa korona ili kovida-19.

Možemo samo pretpostaviti s koliko tajnosti i predostrožnosti naučnici prilaze ovom problemu, čije bi rešenje – ubijanje korone i njeno zaustavljanje u nezadrživom širenju zemaljskom kuglom – spaslo čovečanstvo od opake i nedovoljno poznate bolesti koju izaziva pomenuti virus. Poznata je i činjenica koliko su naučnici sujetni u svom radu, uostalom kao i umetnici i drugi svetski velikani. To upućuje na činjenicu da se ovakvi eksperimenti u tim laboratorijama vrše u ogromnoj tajnosti. Uostalom, tim koji bi rešio problem kovida-19 mogao bi sa sigurnošću da očekuje Nobelovu nagradu, s obzirom na značaj ovakvog rezultata.

Moja pretpostavka je da su neke laboratorije koristile zračenje u cilju uništenja ovog virusa, što je praksa koja se godinama koristi u nuklearnoj medicini. U našoj Vinči tridesetak godina radi sterilizaciona jedinica GAMA, koja je finansirana od strane Ujedinjenih nacija početkom osamdesetih godina i koja korišćenjem jakog izvora kobalta stoprocentno steriliše razne materije. U ovom slučaju materijali su spakovani u pakete koji nekoliko sati u sve tri dimenzije kruže oko jakog izvora kobalta, što dovodi do idealnog čišćenja, sterilizacije predmeta kao što su hiruški instrumenti kod kojih nijednom drugom metodom ne bi mogli potpuno da budu uklonjeni virusi i bakterije. Ova sterilizaciona jedinica godinama je ponos Instituta Vinča i do sada nije bilo nikakvih problema u radu i efikasnosti same sterilizacije.

Na osnovu pomenutih nedoumica IAEA u vezi s poreklom povišenog nivoa radioizotopa iznad Evrope, došao sam do smele, ničim nedokazane pretpostavke da je u nekoj od tih laboratorija došlo do akcidenta i da su radioizotopi čiji je cilj možda bio uništenje virusa korona izašli u atmosferu. Srećom, to su male aktivnosti rasprostranjene u ogromnoj masi atmosfere, te ne treba dizati paniku. S obzirom na to da su ovo nove, tajne laboratorije, iza kojih sigurno stoji veliki kapital, to je možda i razlog što ih IAEA još nije detektovala.

Ukoliko bi ova moja pretpostavka o korišćenju zračenja bila tačna i ako zaista postoje osnove za uništenje virusa korona, a možda čak i za lečenje zaraženih pacijenata, želim da rezultati rada ovakve laboratorije što pre izađu na videlo i da se sprovedu u praksi.

Moguće je da će mnoge kolege imati negativan stav kad je reč o mojoj smeloj viziji, ali u svom dugogodišnjem naučnom radu u vezi s obradom i odlaganjem radioaktivnog otpada uvek sam se rukovodio nekom vizijom i koristio maštu, ali pre svega uz naučne i eksperimentalne metode.

(Izvor Politika)

O autoru

administrator

Ostavite komentar