МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВИЊСКИ ГРИП СЕ ВРАЋА

Pixabay

„Из представљених података види се да је реч о вирусу свињског грипа који може да се појави код људи”, каже Едвард Холмс, еволутивни биолог са Универзитета у Сиднеју који проучава патогене организме. Додаје да је јасно да се ова ситуација мора пажљиво надгледати”.

Оно што свету сада никако не треба је нова пандемија. Због тога су научници врло забринути што је све више случајева свиња у Кини које су оболеле од специфичној соја свињског грипа који има потенцијал да се пренесе на човека. Када више различитих сојева вируса грипа инфицира једну свињу, може доћи до размене гена, процеса који се у науци назива преусмеравање”, пише научни часопис Science.

Нова студија, објављена у Proceedings of the National Academy of Sciences фокусира се на грип назван G4. Он је заправо јединствена мешавина три различита соја: један сличан оном који је пронађен код европских и азијских птица током пандемије H1N1 2009. године, други је северноамерички тип H1N1 и трећи oбичан вирус свињског грипа. Нови вирус G4 посебно забрињава јер је његово језгро вирус птичјег грипа – на који људи немају имунитет – помешан са делићима сојева вируса који се појављују код сисара.

„Из представљених података види се да је реч о вирусу свињског грипа који може да се појави код људи”, каже Едвард Холмс, еволутивни биолог са Универзитета у Сиднеју који проучава патогене организме. Додаје да је јасно да се ова ситуација мора пажљиво надгледати”. Студија је резултат истраживања назалних брисева 30.000 свиња из десет кинеских провинција и 1.000 брисева свиња са респираторним симптомима универзитетских фарми. Брисеви су прикупљени од 2011. до 2018. године, а истраживање је предводио Лиу Јинхуа са Кинеског пољопривредног универзитета.

Вируси грипa често преносе са свиња на људе, али већина се ту заустави и не преноси се даље на друге људе. Забележена су два случаја заразе G4 код људи и оба случаја су, срећом, остала у ћорсокаку пошто се вирус није даље пренео на друге људе.

Водећи аутор студије Сун Хонглеи, такође са Кинеског пољопривредног универзитета, каже да то што G4 има гене H1N1 вируса из 2009. године може да значи да се вирус адаптирао и да може довести до преношења са човека на човека. Због тога је, каже Сун, важно појачати надзор кинеских свиња на вирусе грипа.

Вируси грипa често преносе са свиња на људе, али већина се ту заустави и не преноси се даље на друге људе. Забележена су два случаја заразе G4 код људи и оба случаја су, срећом, остала у ћорсокаку пошто се вирус није даље пренео на друге људе. Вероватноћа да ће ова посебна варијанта изазвати пандемију је мала”, каже Марта Нелсон, еволуцијски биолог из америчког Националног института за здравствени рад Fogarty који проучава вирусе свињскoг грипа у Сједињеним Државама и њихово ширење на људе.

Ипак, Нелсонова напомиње да нико није знао за пандемијски сој H1N1, који је са свиња скакао на људе, све док се први случајеви људи нису појавили 2009.Грип нас може изненадити”, каже Нелсонова. А постоји ризик да у овом тренутку занемаримо грип и друге претње због ковида-19”.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар