MEĐU IZMEĐU

SEKS MOŽDA NIJE KOREN

439 pregleda

„I dk sjedim ovđe u baru i kroz prozor promatram njega, kontam da je Frojd u pravu i da je seks korijen svega”, stihovi su pesme „Zabranjenog pušenja”. Da je pisana danas, možda ovaj stih i ne bi imao takvo značenje. Prema pisanju britanskog lista The Guardian, objavljena je nova analiza rada austrijskog neurologa i utemeljitelja psihonalize koja značajno odstupa od dosadašnjih teza o radu Sigmunda frojda.

Iako su Frojdove teze tumačene tako da svi naši snovi imaju utemeljenje u seksualnim fantazijama i erotici, revidirano izdanje njegove knjige Tumačenje snova, koje je objavio naučnik Mark Solms, nudi nešto drugačije razumevanje. „Frojd je imao veoma široko razumevanje seksualnosti. Za njega je svaka aktivnost koja je bila traženje zadovoljstva sama po sebi, sve što se radi u samo svrhu zadovoljstva, a ne praktične svrhe – bila seksualna”, navodi Solms, južnoafrički psihoanalitičar. Na ovaj način Frojd je opisivao i dete koje šutira loptu ili se ljulja na ljuljašci. Dakle, suština svega jeste čisto uživanje.

„Ovo je proširilo tu reč daleko od uobičajene upotrebe da je dovelo do značajno pogrešnog razumevanja njegovih teorija. Kasno u životu Frojd je to i priznao”, navodi pomenuti naučnik. Celokupno Solmsovo revidirano standardno izdanje naručilo je Britansko psihoanalitičko društvo da bi obeležilo 50. godišnjicu objavljivanja poslednjeg segmenta Frojdovih dela, a biće objavljeno u Frojdovom muzeju u Londonu 19. septembra ove godine. Takođe, Solms je naglasio da je prvobitna verzija Frojdovih teza na engleskom jeziku objavljena 50-ih i 60-ih godina 20. stoleća i to u staroj formi jezika. Zbog toga je u novom izdanju naučnik ispravio određene greške i reč seksualno stavio u moderniji i drugačiji kontekst.

 

(Ilustracija Pixabay)

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar