MEĐU IZMEĐU

SRBI ČETVRTI NA SVETU!

182 pregleda

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, članovi tima H-bridges, od 2005. godine nadmeću se na najvećem studentskom takmičenju iz energetske elektronike. I od tada su uvek među najboljima na svetu. Ove godine u Teksasu, zauzeli su četvrto mesto. Takmičenje je specifično po tome što studenti moraju samostalno da rade na svim aspektima projekta: od ideje do realizacije rešenja i obezbeđivanja sredstava i materijalnih resursa. Tako se spremala i ovogodišnja ekipa za finale.

„Finale je bilo sjajno. Imali smo priliku da upoznamo ljude iz samog akademskog i industrijskog vrha iz oblasti audio- pojačivača, a neki od njih bili su i sudije na našem tekmičenju. Istakao sam da smo naročito ponosni na to što je kvalitet zvuka našeg uređaja bio ocenjen kao najbolji u odnosu na ostalu konkurenciju u finalu, a test kvaliteta zvuka se sprovodio pri akademiji na Univerzitetu u Teksasu”, navodi Antonije Jeremić, član tima. „Studentima je ovo takmičenje veoma važno zato što imaju priliku priliku da i praktično prošire svoja znanja. Tatakođe, svima nama je čast da na ovako prestižnom takmičenju, na svetskom nivou, predstavljamo naš fakultet i našu zemlju”, ističe Sofija Todorović, članica studentskog tima.

„Sledeće godine zadatak je projektovanje galvanski izolovanog pretvarača za jednosmernu struju za skladištenje energije koji se često koristi u obnovljivim izvorima energije, kao jedan od pretvaračkih stepena. Konkretno, zahtevi su veoma veliki odnos nominalne snage uređaja i veličine i veoma strogi zahtevi za regulacijom izlaznog napona u vidu kvaliteta i brzine odziva”, objašnjava Dušan Bižić.

„Od 2. septembra počinje rad na novom projektu i svi zainteresovani studenti, sa svih smerova ETF-a su dobrodošli da nam se pridruže u laboratoriji za digitalno upravljanje čiji je rukovodilac profesor Slobodan Vukosavić. Mentor tima će i naredne godine biti asistent sa našeg fakulteta Aleksandar Milić. Uglavnom nam se na početku pridruži 40 do 50 članova, ali tokom godine mnogi od njih zbog drugih obaveza odustanu od rada u timu, tako da svake godine okvirno ostane do dvadesetak članova”, kaže Katarina Tadić.

„Sledeće godine oblast i izučavanje je u potpunosti razmatranja kojim se bavi ova laboratorija tako da očekujemo odličan odziv studenata i novih članova tima i mnogo veći uspeh”, ističe Dušan Bižić. Podsetimo, studenti ETF-a prvi put su učestvovali na takmičenju i osvojili prvo mesto sa monofaznim elektromotorom sa digitalnom kontrolom, dok su 2019. godine sa pogonom za električni bicikl bili apsolutni pobednici već u prvom delu finala.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar