MEĐU IZMEĐU

TRI OPASNA MINERALA!

368 pregleda

Mnogi na svoju ruku uzimaju suplemente (dodaci hrani). Lekari i naučnici ističu da treba biti oprezan, jer neki mogu da budu i štetni po zdravlje i da ostave posledice, čak da oštete mozak. Kako je naveo naučnik Robert Lovej, ako se konzumiraju u većim dozama i da izazovu trajna oštećenja mozga. Na listi opasnih našli su se gvožđe, bakar i mangan.

Suplemente gvožđa treba uzimati samo ako rezultati krvne slike potvrde nedostatak. Ono je esencijalni mineral, koji u visokim koncentracijama može da dovede do gubitka pamćenja, a i da ubrza i proces starenja. Iako je važno u prenosu kiseonika u organizmu, normalno funkcionisanje mišića i energetskih procesa u ćelijama, u povišenim koncentracijama je izuzetno toksično.

Bakar se obično nalazi u multivitaminima, a povećana koncentracija u telu može biti štetna. Visok nivo povećava slobodne radikale, i to može da izazove stres u telu, a i oštećenje mozga. Da bi se napravio balans, važno je uzimati cink kao suplement ili s hranom bogatom ovim mineralom, jer se on suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i pomaže u zaštiti mozga. 

Mangan u organizmu je neophodan, ali u količinama koje prepisuje lekar. U povećanim može da dovede do teških neuroloških tegoba. Na primer, da dovede do simptoma sličnih Parkinsonovoj bolesti i da izazove drhtanje tela. Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje gornja granica za mangan je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar