MEĐU IZMEĐU

UNIŠTAVANJE RAKA GLAĐU

283 pregleda

Ćelije raka gušterače (pankreas) mogu se izgladneti uz novi lek i keto dijetu, nagovešćuje nova studija. Istraživači ukazuju na tu ranjivost koja bi mogla dovesti do novog načina lečenja raka gušterače, koji ima notorno loše ishode. Tek oko pet posto ljudi sa ovom bolešću preživi deceniju nakon postavljene dijagnoze. Dobrotvorna fondacija Pancreatic Cancer UK pozvala je pacijente da ne uvode nikakve radikalne promene u svojoj ishrani, poručivši da je istraživanje u ranoj fazi i da lek nije testiran na oboljelima od raka gušterače.

Isprva su nameravali da ispitaju kako se telo hrani masnoćom dok traje post. Otkrili su da protein poznat kao faktor inicijacije eukariotske translacije (eIF4E) podstiče metabolizam da se prebaci na potrošnju masti tokom posta. Ista promena događa se i kad je životinja na ketogenoj dijeti, koja se temelji na visokom udelu masti i niskim ugljenim hidratima. Tim sa Un iverziteta San Francisko otkrio je da novi lek protiv raka nazvan eFT508, koji je u fazi kliničkih ispitivanja, blokira ovaj protein sprečavajući telo da metaboliše masti.

U proverama na miševima, istraživači su uočili da se čini da rak prestaje da raste kad terapija blokira metabolizam masti, koji je jedini izvor goriva za tumor sve dok su miševi na ketogenoj dijeti. „Određene vrste raka mogu koristiti ketonska tela kao alternativni izvor energije za održavanje sposobnosti raka, poput raka gušterače”, napisali su naučnici u časopisu Nature. Profesor Dejvid Ruđero, jedan od autora, rekao je da su ih njihova otkrića „dovela ravno do biologije jednog od najsmrtonosnijih karcinoma, raka gušterače”.

Znajući da rak gušterače može napredovati na masti, kao i da je protein eIF4E aktivniji u toku sagorevanja masti, naučnici su prvo stavili životinje na ketogenu dijetu, prisiljavajući tumore da konzumiraju samo masti, a zatim su im davali lek protiv raka. Izjavili su da to znači da je lek dokinuo jedini izvor energije za rak i činilo se da se rak smanjio. „Naša otkrića ukazuju na tačku ranjivosti koju možemo lečiti kliničkim inhibitorom za koji već znamo da je siguran za ljude”, objasnio je Ruđero. „Sad imamo čvrste dokaze o jednom načinu na koji se ishrana može koristiti zajedno s postojećim terapijama raka za precizno uklanjanje raka.”

Kris Makdonald, rukovodilac istraživanja u pomenutoj fondaciji, upozorio je da „više od pola ljudi s dijagnozom umre u roku tri meseca” i da je razumevanje načina na koji ćelije raka rastu i šire se „ključno područje istraživanja koje bi moglo dovesti do novih i uspešnijih tretmana”. Upozorio je da je to rana faza ispitivanja leka i da na rezultate treba gledati sa oprezom. „Ljudi s rakom gušterače u značajnoj meri pate od pothranjenosti i nemogućnosti varenja hrane kao posledice raka. Na temelju trenutnih dokaza, savetujemo da osobe s rakom gušterače ne preduzimaju radikalne promene u svojoj ishrani, osim na preporuku medicinskog stručnjaka”, zaključio je Kris Makdonald.

(Ilustracija Wikipedia)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar