MEĐU IZMEĐU

LJUDSKI GENI POSLE LJUDI

164 pregleda

Naučnici u Ujedinjenom Kraljevstvu su utisnuli ceo ljudski genom na memorijski kristal da bi se u budućnosti mogao koristiti kao uzorak za obnovu čovečanstva u slučaju izumiranja. Kristal je izradio tim istraživača u Istraživačkom centru za optoelektroniku Univerziteta u Sautemptonu, a mogao bi se koristiti za skladištenje zapisa i o biljnim i životinjskim vrstama kojima preti nestajanje.

Na memorijskom kristalu može da se sačuva do 360 terabajta informacija milijardama godina i da izdrži ekstremne uslove, uključujući smrzavanje, požare, direktni udar, kosmičko zračenje i temperature do hiljadu stepeni Celzijusa, prenosi CNN. On je 2014. godine proglašen za Ginisov svetski rekord kao najizdržljiviji digitalni materijal za skladištenje podataka. Istraživači su koristio ultrabrze lasere da upišu podatke u šupljinice veličine samo 20 nanometara (milijarditi deo metra). Podaci uskladišteni na kristalu se prevode u pet različitih dimenzija njegovih nanostruktura – visinu, dužinu, širinu, orijentaciju i položaj.

„Memorijski kristal otvara mogućnosti da istraživači trajno uskladište genomskie informacije kompleksnih organizama, poput biljaka i životinja, koji bi se mogli obnoviti”, rekao je Peter Kazanski, profesor optoelektronike i rukovodilac timom istraživača. Dotični naučnici su morali razmotriti ko će ili šta preuzeti sačuvane informacije u dalekoj u budućnosti. „Vizuelni ključ upisan na kristalu daje pronalazaču znanje o tome koji su podaci pohranjeni unutra i kako se mogu koristiti”, objašnjava Kazanski.

Za sada se kristal čuva u Arhivi Memory of Mankind, vremenskoj kapsuli u slanoj pećini u Austriji. Kazanski i saradnici su 2018. godine koristili tehnologiju memorijskog kristala za skladištenje trilogije naučnofantastičnih knjiga Isaka Asimova Foundation, koje su potom lansirane u svemir. Tehnologija je korišćena i za čuvanje glavnih dokumenata iz ljudske istorije, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i „Magna kartu”.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar