МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕШТАЧКА ПИШЕ УМРЛИЦЕ

254 pregleda

Дански научници су истренирали вештачку интелигенцију на подацима милиона људи да што боље предвиђа поједине фазе људског живота, укључујући приближно време смрти. Наиме, креатори life2vec-а су хтели истражити обрасце и односе које користе такозвани програми дубоког учења да би предвидели широк распон здравствених или друштвених животних догађаја. „Ради се о уопштеном оквиру за предсказивање фаза људског живота. Може донекле предвидети све аспекте за које је тренирана и за које има увид у базу података”, рекао је за AFP и рачунарски научник Суне Лехман са Техничког универзитета Данске (DTU). „Модел би могао предвидети здравствене исходе. Дакле, плодност или гојазноност. Хоће ли неко или не оболети од рака. Такође би могао израчунати хоћете ли зарадити много новца.”

Поменути алгоритам користи сличан процес као ChatGPT, али уместо текста анализира варијабле које утичу на живот као што су рођење, образовање, радни сати у седмици, распоред и слично. „Могли бисмо рећи да је живот једноставно след догађаја: рађамо се, идемо код педијатра, школујемо се, селимо, женимо и тако даље”, додао је дански научник. Након што су истраживачи представили програм, на интернету се појавило мноштво лажних страница с новим калкулатором смрти. Стога они упозоравају да је софтвер приватан и за сада недоступан на интернету, у широј научној заједници или јавности. Модел је базиран на анонимним подацима око шест милиона Данаца које је прикупила службена агенција Statistics Denmark. Kад је реч о предвиђању смрти, алгоритам је био у праву у 78 посто случајева; а у предвиђању хоће ли се особа преселити у други град или државу, био је тачан у 73 посто случајева.

„Гледамо рану смртност. Дакле, узели смо групу од 35 до 65 година и покушали предвидети, на темељу осмогодишњег раздобља од 2008. до 2016, хоће ли особа умрети у следеће четири године. Модел то може учинити јако добро, боље од било којег другог програма”, објаснио је Лехман. Научници су фокусирањем на млађу/средњу добну групу могли проверити поузданост алгоритма. „За сада се ради о истраживачком пројекту. Гледамо шта је могуће, а шта није.”. Истраживање Using sequences of life-events to predict human lives objavljeno je u časopisu Nature Computational Science.

 

(Илустрација Shutterstock)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар