МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИКИНЗИ ЛЕЧИЛИ КАРИЈЕС

241 pregleda

Нова анализа зуба из доба Викинга, који датирају пре отприлике хиљаду година, пружила нам је занимљив увид у стоматологију тог времена која је изгледа била много напреднија него што се мислило. Стручњаци са Универитета Гетеборг и музеја Вестергетландс у Шведској прегледали су укупно 3.293 зуба 171 Викинга различитог узраста. Утврдили су да су древни Скандинавци и те како пазили на здравље зубију, нису их запостављали и пуштали да пропадају.

„Нашли смо назнаке да су Викинзи модификовали зубе, попут доказа о коришћењу чачкалица, брушењу предњих зуба, чак и стоматолошком лечењу зубних инфекција”, рекла је одонтолошкиња Каролина Бертилсон са Универзиотета Гeтеборг, а преноси Science Alert. Зуби датирају из 10. до 12. века, а пронађени су на познатом археолошком локалитету Варнхем у чије је тло јако погодно за очување људских остатака, укључујући кости и зубе. Анализа зуба одраслих Викинга је показала да је 13 посто било захваћено каријесом, често на површини корена.

Одрасли су остајали без покојег зуба; у просјеку су током живота изгубили 6 посто зуба, искључујући умњаке. Зуби деце млађе од 12 година нису имали знаке каријеса или пропадања. Оно што је занимљиво, нађени су докази, што је укључивало и покушаје попуњавања рупа (слика доле), највероватније да би се смањила зубобоља настала након инфекције. „Ово је јако занимљиво откриће. Не разликује се од данашњих стоматолошких интервенција приликом којих бушимо нездраве зубе. Изгледа да су Викинзи знали да их поправљају, с тим да не знамо да ли су сами то радили или су имали помоћ”, објашњава Бертилсон.

Kод једног Викинга је примећено и намерно брушења предњих зуба. Анализа је, такође, показала да је за Викинге до 40 година старости губитак зуба био већи проблем од каријеса, упркос томе што су користили чачкалице и спроводили рудиментарне поправке. „Ова студија пружа нове увиде у орално здравље Викинга и указује на то да је викиншкој култури с локалитета Варнхем било важно стање зуба. Уједно указује да је стоматологија у викиншко доба вероватно била софистициранија него што се мислило”, нагласила је Бертилсон. Истраживање Caries prevalence and other dental pathological conditions in Vikings from Varnhem, Sweden објављено је у часопису PLOS ONЕ.

 

(Илустрација PLOS ONE/Carolina Bertilsson)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар