МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГАЛАКСИЈА ПОСЛЕ КОРОНЕ

520 pregleda

Добро је док још можемо на прстима обе руке да бројимо ГАЛАКСИЈИНО постојање. Шта ће се десити с првим двоцифреним бројем? Живи били, па видели. Ионако се само излажење обновљеног научног магазина опире устаљеним обичајима у издаваштву. Да није племенитих људи, не бисте, поштовани читаоци, у рукама држали друго издање у 2020. и седмо по реду. Зато не оклевајте, прионите на читање. И јавите ако нешто није ваљало, похвале не примамо, још нисмо набавали поштанско сандуче. Кад смо прегрмели корону, сигурно се видимо у септембру!

ЕКСКЛУЗИВНО

(Раз)говорник

БИЋЕМО БЕСМРТНИ

„У библиотеци будућности разговараћете са Ајнштајном, Черчилом и тако редом, јер ће се све што се зна о овим историјским личностима дигитализовати и живети заувек. Тако дигитална бесмртност постаје стварна могућност у блиској будућности”, у ексклузивном разговору за „Галаксију” објашњава проф. др Мичио Каку, врхунски теоријски физичар и ненадмашни научни приповедач.

Станко Стојиљковић

Преумљење Земље

ПАМЕТ МИКРОБА

(или: на раменима бактерија и вируса)

Један од најутицајнијих микробиолога данашњице, искусни и бриљантни бактериолог Џејмс Шапиро, кладио се на опцију да су људи мање интелигентни од микроба. У раду Бактерије су ситне али нису глупе”, објављеном 2007. године, написао је ово: Бактерије су далеко софистицираније од људских бића у контролисању комплексних операција.

Предраг Слијепчевић

Алисино царство

ВОДА ЧУДЕСНА

Молекул воде изучен је до детаља: симетрија, вибрациони, ротациони и транслаторни модови и брзина ставарања и разградње нековалентних водоничних веза, које су реда величине око 50 фемтосекунди (милион милијардити део секунде, 10-15). Рекло би се да скоро све знамо о молекулу воде, а и самој води. Да ли онда Талесова тврдња да је „вода праузрок свега” заслужује пажњу? Хм, незгодно питање.

Ђуро Коруга, Милица Оауновић, Лидија Матија

Распињање мудрости

СВЕСТ НЕДОСЕЖНА

Осмишљава наше постојање, дефинише наше јаство, осећања, сећања, мисли, а при томе не може се одмерити шта све, како и где складишти, а не може се ни верификовати шта све у њој заиста јесте, а шта није. Другим речима, пристајемо на веровање да се јавља као резултат низа дискретних физичких процеса, који увек постоје у Универзуму, али нису доступни нашим умовима. Делује разумно, можда преутешно.

Љубо Ристовски

 

Космичко ткање

ХАОС У ХАОСУ

Иако се, углавном, мисли да је природа хаотичног понашања непредвидива случајна појава, ово понашање често подлеже строгим математичким правилима изведеним из једначина које могу бити анализиране. У неким случајевима хаотично понашање је заиста неправилно и непредвидиво, као што је ковитлање дима цигарета. Суштина хаотичног понашања јесте изненађујуће висока осетљивост на почетне услове.

Миодраг Петковић

 

Пандорина кутија

КОРОНА СИМФОНИЈА

Прво треба спречити улазак вируса у ћелију; ако, пак, известан број вируса продре унутра (то ће зависити од виралног учитавања (load) и да ли је концентрација лека који спречава пенетрацију вируса адекватна); онда треба спречити његов улазак у једро; уколико један број њих уђе, тада не дозволити да се вирус убаци у ДНK инфициране ћелије, и додатно спречити његово умножавање.

Даница Стевановић

 

Пандорина кутија

МАРСЕЉСКИ СЛУЧАЈ

Протокол професора Дидијеа Раула укључује антибиотик (азитромицин у комбинацији са хидроксихлорокином). Антибиотик се даје рано, заједно са хлорокином (то је антималаријски лек), а статистика показује битно побољшање лечења. Могуће је да или хлорокин или антибиотик делују повољно. Да би се то боље знало, потребне су велике, добро контролисане студије са контролним групама.

Драган Павловић

 

Подвизање ума

НЕДОКАЗИВО ДОКАЗИВО

Последица теореме Курта Гедела је, најпре, да истинитост тврђења у математици није безусловно истоветна с њиховом доказивошћу, а потом и то да никакав покушај формализације неке садржинске области у њој не би могао да обухвати све обиље њених резултата. Математика по томе не би била ни дедуктивна наука…

Милан Д. Тасић

Империја хемија

ТАНГО МОЛЕКУЛА

Са повећем притиска, све већи број молекулских парова прелази у бимолекуле. („Нема више простора за танго, па се спарени молекули приљубљују и плешу танго љубави). Хлађењем се бимолекулима одузимају два степена слободе ротације, и они се удружују у ротирајуће олигомолекуле (слика 4), којима је потребно још мање простора за кретање. (Као кад плесачи престају да плешу танго, па се ухвате за руке и заиграју коло. Два корака лево, па један десно, па два десно, па један лево. У ритму, сви истовремено.

Драгослав Стоиљковић

Пета димензија

СТВАРНОСТ СКРИВЕНА

Наиме, појавом квантне физике, чини се да су подразумевајуће „границе међу подручјима стварности почеле да попримају другачију интерпретацију. Нарочито су интересантна разматрања паралела и аналогија коју су неки физичари видели између савремене науке и древних филозофско-религиозних система.

Гордана Медић-Симић

Екософија

ДНК КРСТАЧА

Генетика отвара многа питања, али даје и дефинитиве одговоре. „Ако коза лаже…” ДНK не лаже, јер in vino veritas. А толико истина још чека да се откријууз вино од Паштровског црног крстача. Откуда у овоме трагању свети Василије Острошки?

Миодраг Васов Грбић

Усхођење уобразиље

ГОРУЋИ ЧОВЕК

Фантазмагорични надреалистички догађај у пустињи. Финални догађај дешава се седмог дана у суботу увече. Тада се приступа ритуалном паљењу гигантске дрвене скулптуре човека, постављене на подједнако импозантно постоље. Магија ватре испуњава све учеснике посебним трансцендентним осећајем који је тешко описати. Да би се разумео, треба га доживети. Велика завршница паљења обузима учеснике тако да ватри подлеже све што је од дрвета.

Владимир Петковић

Асимовљев сој

ЛЕПЕТ КРИЛА

 

Милош Миловановић

Once out of nature I shall never take my bodily form from any natural thing.

W. B. Yeats

Авантуре тастатуре

ПОТРАГА ЗА МАРСОМ

Некада су људи, да би пронашли неку информацију, ишли у библиотеку. Данас истим послом идемо на интернет, али понекад ни на њему није лако наћи нешто што нам је у библиотеци стајало испред носа…

Дејан Ристановић

Ментална лозинка

KАРАНТИНИ

Многи историчари тврде, а не само безгрешни Гугл”, да је идеја карантина први пут реализована у Дубровнику, и за то као доказ потежу одлуку Великог вијећа од 27. јула 1377. године. Али то није тачно, стрпљиво прочитатје текст до краја. Kорона и коронарна, да ли се назире било каква веза? Наравно, и много је јача од само наизглед логичне везе између парних бродова и парних бројева!

Миодраг Иванишевић

Виртуелни рај

НЕВИДЉИВА ВАТРА

Научна проучавања су показала да се природа, како флора тако и фауна, обнавља у већој мери него што се очекивало обзиром на радиоактивно загађење.

Горан Станковић

Трећи смер

ЛОНЧАР, ТРЕЋА СРЕЋА

Или: Мала „Галаксијина победа

Станко Стојиљковић

О аутору

administrator

Оставите коментар