МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈСКУПЉИ ПРАХ НА СВЕТУ

386 pregleda

Шта мислите која је најскупља материја на свету? Злато? Дијаманти? Луксузне намирнице као што су бели тартуф и кавијар? Најскупља ствар је заправо прах који се зове ендоедарски фулерени на бази атома азота и кошта 140 милиона долара грам. Оксфордски научници из компаније Designer Carbon Materials развили су 2015. године нови материјал који би могао да се користити за израду невероватно прецизних атомских сатова, а ти сатови могу бити јако велики. Наиме, типични атомски сатови величине су собе, пише UNILAD.

Атомски сатови су део GPS система, а могућност израде минијатурних сатова побољшала би не само савете о рути већ и могућност аутомобила без возача, будући да би тачност уграђених атомских сатова могла помоћи GPS системима да прате локацију аутомобила чак и тамо где је GPS сигнал слаб, на пример кроз тунеле, што даљинску вожњу оДЈедном чини много сигурнијом. Материјал је у суштини минијатурни кавез атома угљеника, с атомом азота унутра, а компанија рачуна да би у будућности сви наши паметни телефони могли да садрже мини атомске сатове. Први пут откривени 1985. године, ендоедарски фулерени настају затварањем атома у кавез од 60 атома угљеника.

У тим кавезима атоми угљеника поређају се на сличан начин као врхови фудбалске лопте, одакле и долази њихов надимак bucky balls. Ови молекули имају знатно побољшана физичка и електроничка својства у поређењу с нормалним. Ни истраживање једног од најскупљих материјала на Земљи није било јефтино. Наиме, 2013. Универзитет Оxфорд је с два партнера добио 1,5 милион фунти истраживачке подршке за развој производних метода „за повећање производње ендоедарских фулерена до нивоа грама”.

 

(Илустрација Pexels/Marek Piwnicki)

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар