MEĐU IZMEĐU

NAJSKUPLJI PRAH NA SVETU

384 pregleda

Šta mislite koja je najskuplja materija na svetu? Zlato? Dijamanti? Luksuzne namirnice kao što su beli tartuf i kavijar? Najskuplja stvar je zapravo prah koji se zove endoedarski fulereni na bazi atoma azota i košta 140 miliona dolara gram. Oksfordski naučnici iz kompanije Designer Carbon Materials razvili su 2015. godine novi materijal koji bi mogao da se koristiti za izradu neverovatno preciznih atomskih satova, a ti satovi mogu biti jako veliki. Naime, tipični atomski satovi veličine su sobe, piše UNILAD.

Atomski satovi su deo GPS sistema, a mogućnost izrade minijaturnih satova poboljšala bi ne samo savete o ruti već i mogućnost automobila bez vozača, budući da bi tačnost ugrađenih atomskih satova mogla pomoći GPS sistemima da prate lokaciju automobila čak i tamo gde je GPS signal slab, na primer kroz tunele, što daljinsku vožnju oDJednom čini mnogo sigurnijom. Materijal je u suštini minijaturni kavez atoma ugljenika, s atomom azota unutra, a kompanija računa da bi u budućnosti svi naši pametni telefoni mogli da sadrže mini atomske satove. Prvi put otkriveni 1985. godine, endoedarski fulereni nastaju zatvaranjem atoma u kavez od 60 atoma ugljenika.

U tim kavezima atomi ugljenika poređaju se na sličan način kao vrhovi fudbalske lopte, odakle i dolazi njihov nadimak bucky balls. Ovi molekuli imaju znatno poboljšana fizička i elektronička svojstva u poređenju s normalnim. Ni istraživanje jednog od najskupljih materijala na Zemlji nije bilo jeftino. Naime, 2013. Univerzitet Oxford je s dva partnera dobio 1,5 milion funti istraživačke podrške za razvoj proizvodnih metoda „za povećanje proizvodnje endoedarskih fulerena do nivoa grama”.

 

(Ilustracija Pexels/Marek Piwnicki)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar