MEĐU IZMEĐU

NAGRADA ZA DISERTACIJU

230 pregleda

Evropsko udruženje za automatizaciju dizajna [mikročipova] (European Design and Automation Association), koje organizuje najveću evropsku i jednu od najvećih svetskih konferencija u toj oblasti, Design, Automation and Test in Europe (DATE), dodelilo je dr Stefanu Nikoliću, docentu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, priznanje za najbolju doktorsku disertaciju u kategoriji „Novi pravci u metodama i alatima za razvoj sistema, simulaciji i validaciji, dizajnu embeded softvera, sajber-fizičkim, bezbednim i sistemima koji uče [veštačka inteligencija]”. Disertacija „Automatizacija dizajna programabilnog povezivanja za rekonfigurabilne arhitekture” je rezultat višegodišnjeg istraživanja koje je laureat sproveo kao doktorand i asistent na Fakultetu za računarske i komunikacione nauke Federalnog politehničkog univerziteta u Lozani (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPF) u Švajcarskoj. Proglašena je za najbolji doktorski rad odbranjen na tom fakultetu 2023. godini.

Hemisferik

 

Dr Stefanu Nikoliću je prestižna nagrada Evropskog udruženja za automatizaciju dizajna [mikročipova] uručena na svečanosti u Hemisferik centru grada umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Cienciashttps://cac.es/en/hemisferic/) u Valensiji 26. marta 2024. Dodelom ovog priznanja potvrđen je kontinuitet u postizanju vrhunskih naučnih rezultata o kojem svedoči nagrada Mihal Servit koja je Stefanu Nikoliću dodeljena 2020. godine na najznačajnijoj evropskoj konferencije u oblasti rekonfigurabilnog računarstva, Field-Programmable Logic and Applications (FPL), za „najbolji rad iz oblasti algoritama za dizajn, metoda i CAD alata za FPGA i samosvesne sisteme”. Ista nagrada mu je dodeljena i na konferenciji FPL održanoj naredne, 2021. godine. Uprkos brojnim ponudama inostranih kompanija i visokoškolskih ustanova, on je odlučio da nastavi univerzitetsku karijeru u Srbiji, verujući da može da doprinese razvoju naše nauke i visokog obrazovanja.

FPGA čipovi, inače, mogu da izmene i nakon izlaska iz fabrike, što omogućuje da oponašaju bilo koji drugi digitalni čip (u granicama kapaciteta). Upotrebom FPGA čipova korisnici su u prilici da razviju sopstveni hardver posebne namene bez ulaganja desetina, čak i stotina miliona dolara za razvoj i otpočinjanje proizvodnje fizičkog čipa u novim proizvodnim tehnologijama. Osim toga, njihova upotreba skraćuje čekanje na novi hardver za nekoliko meseci, ponekad i za nekoliko godina, a to je od presudnog značaja za brže rešavanje problema koji se javljaju, recimo, u mašinskom učenju (veštačka inteligencija).

 

(Ilustracija Stefan Nikolić)

(Galaksija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar