MEĐU IZMEĐU

SKUPA „KOSMIČKA DUŠA”

258 pregleda

Između Marsa i Jupitera mota se izuzetno retki metalni asteroid čija se vrednost procenjuje na sumu veću od celokupne svetske ekonomije (lane je vredela 142 triliona dolara ili 12 nula iza 142). Teleskop Habl nam je pružio uvid u nebesko telo koje vredi 10.000 kvadriliona dolara (19 nula iza jedinice).

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu The Planetary Science Journal, pruža uvid u misterije asteroida 16-Psyche (na starogrčkom – duša ili duh) više nego ikada ranije, javljaCBS News.U pitanju je jedna od najmasivnijih kosmičkih stena u glavnom asteroidnom pojasu Sunčevog sistema koja kruži između Marsa i Jupitera, na oko 230 miliona milja od Zemlje. Prečnik joj je oko 140 milja, što znači da je otprilike veličine Masačusetsa (oko 27.500 kvadratinih kilometara).

Većina asteroida sastoji se od stena ili leda. Ali 16-Psyche je uglavnom napravljen od metala, najverovatnije od zaostalog jezgra planete koja nikada nije uspela da se formira – takozvane protoplanete. Studija razmatra prva ultraljubičasta posmatranja. Novi podaci otkrivaju da je asteroid možda u potpunosti od gvožđa i nikla – koji se nalaze u gustim jezgrima planeta.

„Videli smo meteorite koji su uglavnom metali, ali 16-Psyche bi mogao biti jedinstven po tome što bi mogao biti asteroid koji je u potpunosti napravljen od gvožđa i nikla. Zemlja ima metalno jezgro, omotač jezgra i koru. Moguće je da je, dok se formirala protoplaneta Psyche, pogodilo neko telo u našem Sunčevom sistemu i planeta je izgubila omotač jezgra i koru, rekla je dr Trejsi Beker, članica autorskog tima studije.Naučnici su proučavali asteroid u dve tačke njegove rotacije. Otkrili su da bi površina mogla biti uglavnom od gvožđa, ali upozorili su da čak i mala količina gvožđa daje utisak da dominira pri snimnju ultraljubičastim zracima.„Prvi put smo mogli da identifikujemo na bilo kom asteroidu ono što mislimo da su ultraljubičaste apsorpcione trake oksida gvožđa, istakla je Bekerova.Prema njenim rečima, u pitanju je pokazatelj da se na asteroidu dešava oksidacija, što bi mogao biti rezultat udara Sunčevog vetra.

Metalni asteroidi su retki, tako da Psyche pruža istraživačima priliku da prouče unutrašnjost planete. Tokom 2022. godine Nasa planira da lansira bespilotnu svemirsku letelicu da proučava ovaj asteroid.Cilj je da se otkrije i razume njegova istorija i istorija sličnih nebeskih tela. Ukoliko se to zaista bude dogodilo, biće to prva misija koja će posetiti nebesko telo koje je potpuno sazdano od metala.

(Izvor RTS)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar