МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДНИ ПОДАЦИ „ВОЈАЏЕРА”

213 pregleda

Сонда „Војаџер 1” лансирана је 1977. године и напустила је Сунчев систем пре десет година. Неких 46 година након лансирања, почела је да шаље чудне податке према Земљи. „Војаџер 1” је 2012. године напустио Сунчев систем или хелиосферу и ушао у међузвездани простор. Сада је удаљен од Земље око 24 милијарде километара, а то је летелици која је до сада отишла у најудаљеније делове универзума.

Преко AACS система шаље податке о свом међузвезданом окружењу, али вец́ неко време шаље мистериозне податке на Земљу – понављајући збрку јединица и нула. Зато су Насини инжењери у марту послали кодирану команду за проверу система, након чега је систем података о лету (FDS) показао у чему би могао бити проблем. Наиме, чини се да је око 3 процента меморије оштећено, због чега укључивање и искључивање у новембру 2023. није решило проблем. НАСА верује да је већина оштећења на једном чипу у меморијском систему.

Инжењери су у марту послали FDS-у poke команду која мења одређене меморијске адресе. Након што су добили одговор 22,5 сата касније, стручњаци су приметили да један део система показује чудна очитавања. Чинило се да су у погрешном формату, а инжењер из тима је успео да их декодира. Kодирани сигнал је садржао очитавање целог FDS меморијског система. Тим „Војаџера” га је упоредио са оним који је добио пре него што се проблем појавио и успео је да лоцира извор квара.

Тренутно се не зна шта је тачно узроковало оштећење чипа; можда су за то криве енергетске честице које путују кроз свемир или је узрок једноставно старост. С обзиром на то да је донда лансирана касних седамдесетих, рачунари су прилично застарели. Инжењери верују да цче за неколико недеља или месеци успети да реше проблем, односно да заобиђу оштећење на FDS-у, након чега би поново требало да стижу тачне податке о међузвезданом простору. Kодирани сигнал је садржао очитавање целог FDS меморијског система. Тим га је упоредио са оним који је добио пре него што се проблем појавио и успео је да лоцира извор квара, пише Science Alert.

 

(Илустрација Shutterstock)

(Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар