МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈАЈНЕ ЋЕЛИЈЕ БИРАЈУ

221 pregleda

Чак и када изаберете партнера и одлучите да са њим имате дете, можете да имате проблеме да просто не можете да затрудните, иако је биолошки све у савршеном реду.

„Идеја да јајне ћелије бирају сперматозоиде је нова на пољу проучавања људске плодности, каже клинички ембриолог Данијел Брајсон са Универзитета у Манчестеру. Стручњаци са Универзитета у Стокхолму и Манчестеру су, међутим, утврдили да се баш то дешава када су тестирали фоликуларну течност која окружује јајне ћелије.

Јајне ћелије у течност испуштају „хемопривлачиваче, једињења која хемијски комуницирају са спермом. Иако тачан хемијски састав тих једињења тек треба да се утврди (неки стручњаци мисле да се у њима између осталог налази и прогестерон), научници су утврдили да може да утиче на сперматозоиде да скрену са своје путање.

„Фоликуларна течност различитих жена привлачи сперму специфичних мушкараца, закључили су научници, утврдивши да јајне ћелије привлаче од 18 до 40 одсто више сперматозоида од пожељних мушкараца.

Истраживачи су изложили сперматозоиде фоликуларној течности две жене, од којих је једна била партнерка, а друга потпуни странац. Осим тога, зато што сперматозоиди не могу у природним околностима да одједном буду изложени фоликуларној течности две жене, тим је такође спровео тестове излагања сперматозоида једној, па онда и другој течности. Све у свему, научници су тестирали сперматозоиде и фоликуларне течности 60 парова, који већ пролазе кроз медицинске третмане.

„Фоликуларна течност различитих жена привлачи сперму специфичних мушкараца, закључили су научници, утврдивши да јајне ћелије привлаче од 18 до 40 одсто више сперматозоида од пожељних мушкараца. Такође, одлука јајних ћелија о пожељности сперме одређених мушкараца није се увек поклапала ни са избором партнера, односно чињеница да се ради о партнерима није утицала на повећање привлачност сперматозоида.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар