МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОГЛЕД У ЈАСЛИЦЕ ЗВЕЗДА

155 pregleda

Симулатор Starforge је најреалистичнија симулација формирања звезда до сада и долази у највећој виђеној резолуцији.

Људи симулирају формирање звијезда већ неколико десетлећа, али Starforge је квантни скок у тој технологији. Масивни облаци гаса представљају свемирске јаслице. Унутар се атоми стискају једни уз друге док не покрену каскадну реакцију фузије. У тим условима, у облацима гаса у свемиру, место је где се рађају звезде. Астрофизичари процес рађања звезда разумеју прилично добро, но кад усмере поглед дубоко у свемир, они не могу видети њихово формирање у стварном времену. Звезди попут нашег Сунца потребно је око 50 милиона година да се у потпуности развије.

То би било као да гледате планине како се уздижу и пропадају, каже Мајкл Грудић, астрофизичар са Универзитета Нортвестерн. Он и колеге су, да би проучили процес рађања звезда, осмислили моћан нови рачунарску симулацију названу Starforge (skraćeno od Star Formation in Gaseous Environments). Направили су је у склопу студије објављене у научном часопису Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а овај симулатор је најреалистичнија симулација формирања звезда до сада и долази у највећој виђеној резолуцији. Многи симулирају настанак звезда већ неколико деценија, али Starforge је квантни скок у тој технологији, истиче Мајкл Грудић.

Starforge је прва симулација која укључује и такозвани попис рубља” дивље физике која се догађа у тим облацима гаса. У обзир су узети гравитација, хемија, атомска физика, турбуленција, динамика флуида, магнетска поља и бројне друге ствари које утичу једна на другу и механизми повратних информација што се јављају у току формирања звезде. Сваки велики молекуларни облак гаса може се посматрати и као тамна шума. Пређашње симулације биле су усредсређене само на одређене делове те шуме где се формирају звезде, али су пропуштале уочити ширу слику, односно читаву шуму. Без сагледавања шире слике може се догодити да недостају елементи формирања звезда.

Starforge симулације су исто тако прве које симулирају истински дивовски молекуларни облак док истовремено прате формирање сваке поједине звезде која настаје у њему, појашњава Грудић. Но то није све, јер je Starforge својеврсна виртуална лабораторија и сада је време за спровођење експеримената у том лабораторији. Он и његов тим могу све што открију у тој зезданој ковачници упоредити са стварним свемирским посматрањима, а у томе ће им додатно помоћи нови НАСА-ин свемирски телескоп Џејмс Веб који ће у свемир бити лансиран у октобру ове године. Погледајте снимак на: https://www.youtube.com/watch?v=Aehqb-vDV_w

(Извор Зимо)

О аутору

administrator

Оставите коментар