MEĐU IZMEĐU

POGLED U JASLICE ZVEZDA

156 pregleda

Simulator Starforge je najrealističnija simulacija formiranja zvezda do sada i dolazi u najvećoj viđenoj rezoluciji.

Ljudi simuliraju formiranje zvijezda već nekoliko desetleća, ali Starforge je kvantni skok u toj tehnologiji.Masivni oblaci gasa predstavljaju svemirske jaslice. Unutar se atomi stiskaju jedni uz druge dok ne pokrenu kaskadnu reakciju fuzije. U tim uslovima, u oblacima gasa u svemiru, mesto je gde se rađaju zvezde.Astrofizičari proces rađanja zvezda razumeju prilično dobro, no kad usmere pogled duboko u svemir, oni ne mogu videti njihovo formiranje u stvarnom vremenu. Zvezdi poput našeg Sunca potrebno je oko 50 miliona godina da se u potpunosti razvije.

To bi bilo kao da gledate planine kako se uzdižu i propadaju, kaže Majkl Grudić, astrofizičar sa Univerziteta Nortvestern. On i kolege su, da bi proučili proces rađanja zvezda, osmislili moćan novi računarsku simulaciju nazvanuStarforge (skraćeno od Star Formation in Gaseous Environments).Napravili su je u sklopu studije objavljene u naučnom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a ovaj simulator je najrealističnija simulacija formiranja zvezda dosadai dolazi u najvećoj viđenoj rezoluciji. Mnogi simuliraju nastanak zvezda već nekoliko decenija, ali Starforge je kvantni skok u toj tehnologiji, ističe Majkl Grudić.

Starforge je prva simulacija koja uključuje i takozvanipopis rublja” divlje fizike koja se događa u tim oblacima gasa. U obzir su uzeti gravitacija, hemija, atomska fizika, turbulencija, dinamika fluida, magnetska polja i brojne druge stvari koje utiču jedna na drugu i mehanizmi povratnih informacija što se javljaju u toku formiranja zvezde.Svaki veliki molekularni oblak gasa može se posmatrati i kao tamna šuma. Pređašnje simulacije bile su usredsređene samo na određene delove te šume gde se formiraju zvezde, ali su propuštale uočiti širu sliku, odnosno čitavu šumu. Bez sagledavanja šire slike može se dogoditi da nedostaju elementi formiranja zvezda.

Starforge simulacije su isto tako prve koje simuliraju istinski divovski molekularni oblak dok istovremeno prate formiranje svake pojedine zvezde koja nastaje u njemu, pojašnjava Grudić.No to nije sve, jer je Starforge svojevrsna virtualna laboratorija i sada je vreme za sprovođenje eksperimenata u tom laboratoriji. On i njegov tim mogu sve što otkriju u toj zezdanoj kovačnici uporediti sa stvarnim svemirskim posmatranjima, a u tome će im dodatno pomoći novi NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb koji će u svemir biti lansiran u oktobru ove godine. Pogledajte snimak na: https://www.youtube.com/watch?v=Aehqb-vDV_w

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar