МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТИЖЕ ЛАМБДА СОЈ КОРОНЕ

210 pregleda

Научници забринуто прате ламбда-варијанту коронавируса: Има неколико необичних мутација због којих би актуелне вакцине могле бити неделетворне.

Откако је откривена, поменута се варијанта проширила у тридесетак држава, већином широм Латинске Америке, али први су случајеви откривени у Великој Британији. Научници с посебном пажњом прате све варијанте коронавируса које се појављују у свету. Неке би могле би угрозити настојања за повратак у нормалан живот.

Наиме, појавила се забринутост да би ламбда-варијанта, која се у Перуу појавила у августу прошле године, могла бити отпорна на вакцине. Ламбда-варијанта, односно мутација C.37, сматра се одговорном за избијање Перуа на сам врх лествице земаља с највише смрти од коронавируса. Подаци показују да готово 10 посто људи који се заразе том варијантом умре. Према подацима Светске здравствене организације, ламбда-варијанта јавља се у 81 одсто нових случајева инфекција коронавирусом у Перуу од априла ове године.

Откако је откривена, поменута варијанта се проширила у тридесетак држава, већином широм Латинске Америке, али су први случајеви детектовани и у Великој Британији. Ламбда у себи садржи неколико мутација, од којих неке дели с делта-варијантом, а које потенцијално могу довести до више стопе заразе или више стопе отпорности на неутрализујућа антитела, записали су у Светској здравственој организацији.

Чилеански научници објавили су студију која још чека на научну рецензију, упозоравајући да се чини да та верзија коронавируса боље избегава делотворност цепива од осталих. Наши подаци показују да је први пут у вршном протеину присутна мутација која помаже избегавању неутрализујућих антитела и повећаној заразности. С обзиром на то да се та варијанта брзо шири Перуом, Еквадором, Чилеом и Аргентином, верујемо да ламбда има знатан потенцијал да постане забрињавајућа варијанта, стоји у студији.

(Извор Зимо)

О аутору

administrator

Оставите коментар