МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕЛИКО ЖДРАЊЕ У КОСМОСУ

276 pregleda
NASA

У овом делу свемира (илустрација NASA) уочено је 14 супермасивних црних рупа које прождиру све око себе.

На најновијим снимцима протогалактичког скупа Spiderweb уочен је невероватан број активних супермасивних црних рупа. Подаци са свемирског телескопа Chandra, који су прикупљани у осам дана, показују 14 црних рупа у средиштима галаксија, укључујући ону у центру галаксије Spiderweb која се налази у срцу протогалактичког скупа. Oве црне рупе похлепно прождиру материјал у својој околини. Ради се о много већем броју црних рупа него што се обично налази на истој величини простора у другим деловима свемира, пише Science Alert.

Протогалактички скуп Spiderweb, назван по галаксији у свом средишту, чијој је светлости требало 10,6 милијарди светлосних година да дође до нас, и даље расте. Настао је у раздобљу познатом као космичко подне – кратком раздобљу након 2-3 милијарде година од Великог праска у којем су се звезде у галаксијама формирале великом брзином. Данас овај протогалактички скуп, где год се налазио, изгледа другачије. Вероватно је еволуирао у масиван и стабилан скуп галаксија. Посматрајући његову прошлост, научници могу добити увид у еволуцију свемира и процесе који утичу на стопе стварања звезда и активност супермасивних црних рупа у скуповима галаксија.

Научници, заправо, још не познају тачно настајање галактички скупови, па је тешко утврдити како изгледа прави протогалактички скуп. Стога трагају за необичним и занимљивим јатима галаксија са еволуционом структуром. Kада супермасивна црна рупа увлачи материјал, долази до поврата енергије који има огроман утицај на стварање звезда. Астрофизичар Паоло Този и колеге из Националног института за астрофизику у Италији усмерили су телескоп према ка групи галаксија и потражили рендгенске емисије из активних супермасивних црних рупа.

Иако саме црне рупе не емитују светлост, одашиљу високоенергетско светло које пламти свемиром. Научници су на подручју свемира које се простире на отприлике 11,3 милиона светлосних година уочили да 14 галаксија емитује икс-зраке, што указује на то да имају активне супермасивне црне рупе. Установили су да 25 посто најмасивнијих галаксија у овоме протогалактичком скупу има активне супермасивне црне рупе, што је пет до 20 пута више од просека. То значи да постоји нешто специфично у окружењу Spiderweb-а што покреће црнe рупe.

За сада није познато познато шта би то могло бити. Могуће је да гравитационе интеракције међу галаксијама повлаче материјал према галактичким средиштима где га могу прогутати црне рупе. Друга је могућност, сматрају астрофизичари, да је протогалактички скуп из неког разлога задржао велику количину хладног гада који црне рупе лакше прождиру од врућег. Или се можда ради о комбинацији више чинилаца. Истраживање с насловом The 700 ks Chandra Spiderweb Field I: Evidence for Widespread Nuclear Activity in the Protocluster ускоро ће бити објављено у часопису Astronomy & Astrophysics.

(Извор Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар