MEĐU IZMEĐU

PEČURKE NAUČE 50 REČI

246 pregleda
Profimedia

Prema rezultatima nove studije, pečurke imaju sposobnost da komuniciraju jedna s drugom i da nauče do 50 reči.Novo matematičko istraživanje je identifikovalo da obrasci u električnim signalima koje gljive naizgled šalju jedna drugoj dele upadljivu strukturnu sličnost sa ljudskim govorom i podsećaju na rečnik desetina reči. Istraživači su analizirali obrasce električne aktivnosti kod četiri vrste: enoki, split gil, duh i pečurke gusenice.

U okviru istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Royal Society Open Science, otkriven je porast aktivnosti, koja podseća na rečnik od 50 reči.Takođe je otkriveno da se distribucija ovih dužina reči kod pečuraka poklapa sa distribucijom ljudskih jezika.Profesor Endru Adamacki sa Univerziteta Zapadna Englesk otkrio je da je prosečna dužina reči 5,97 slova.

Podaci su otkrili da vrsta split gils, koja raste na trulom drveću i čija tela podsećaju na talase čvrsto zbijenih korala, stvaraju najsloženije rečeniceod svih.Ovo sugeriše da pečurke mogu da koriste električne prenosnike za razmenu informacija o hrani ili povredama.Istraživanje je otkrilo da se najveća aktivnost prenosi duž korena gljivica zvanog micelijum.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar