MEĐU IZMEĐU

VELIKO ŽDRANJE U KOSMOSU

276 pregleda
NASA

U ovom delu svemira (ilustracija NASA) uočeno je 14 supermasivnih crnih rupa koje proždiru sve oko sebe.

Na najnovijim snimcima protogalaktičkog skupa Spiderweb uočen je neverovatan broj aktivnih supermasivnih crnih rupa. Podaci sa svemirskog teleskopa Chandra, koji su prikupljani u osam dana, pokazuju 14 crnih rupa u središtima galaksija, uključujući onu u centru galaksije Spiderweb koja se nalazi u srcu protogalaktičkog skupa. Ove crne rupe pohlepno proždiru materijal u svojoj okolini. Radi se o mnogo većem broju crnih rupa nego što se obično nalazi na istoj veličini prostora u drugim delovima svemira, piše Science Alert.

Protogalaktički skup Spiderweb, nazvan po galaksiji u svom središtu, čijoj je svetlosti trebalo 10,6 milijardi svetlosnih godina da dođe do nas, i dalje raste. Nastao je u razdoblju poznatom kao kosmičko podne – kratkom razdoblju nakon 2-3 milijarde godina od Velikog praska u kojem su se zvezde u galaksijama formirale velikom brzinom.Danas ovaj protogalaktički skup, gde god se nalazio, izgleda drugačije. Verovatno je evoluirao u masivan i stabilan skup galaksija. Posmatrajući njegovu prošlost, naučnici mogu dobiti uvid u evoluciju svemira i procese koji utiču na stope stvaranja zvezda i aktivnost supermasivnih crnih rupa u skupovima galaksija.

Naučnici, zapravo, još ne poznaju tačno nastajanje galaktički skupovi, pa je teško utvrditi kako izgleda pravi protogalaktički skup. Stoga tragaju za neobičnim i zanimljivim jatima galaksija sa evolucionom strukturom.Kada supermasivna crna rupa uvlači materijal, dolazi do povrata energije koji ima ogroman uticaj na stvaranje zvezda. Astrofizičar Paolo Tozi i kolege iz Nacionalnog instituta za astrofiziku u Italiji usmerili su teleskop prema ka grupi galaksija i potražili rendgenske emisije iz aktivnih supermasivnih crnih rupa.

Iako same crne rupe ne emituju svetlost, odašilju visokoenergetsko svetlo koje plamti svemirom. Naučnici su na području svemira koje se prostire na otprilike 11,3 miliona svetlosnih godina uočili da 14 galaksija emituje iks-zrake, što ukazuje na to da imaju aktivne supermasivne crne rupe.Ustanovili su da 25 posto najmasivnijih galaksija u ovome protogalaktičkom skupu ima aktivne supermasivne crne rupe, što je pet do 20 puta više od proseka. To znači da postoji nešto specifično u okruženju Spiderweb-a što pokreće crne rupe.

Za sada nije poznato poznato šta bi to moglo biti. Moguće je da gravitacione interakcije među galaksijama povlače materijal prema galaktičkim središtima gde ga mogu progutati crne rupe. Druga je mogućnost, smatraju astrofizičari, da je protogalaktički skup iz nekog razloga zadržao veliku količinu hladnog gada koji crne rupe lakše proždiru od vrućeg. Ili se možda radi o kombinaciji više činilaca.Istraživanje s naslovomThe 700 ks Chandra Spiderweb Field I: Evidence for Widespread Nuclear Activity in the Protocluster uskoro će biti objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar