МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТАРИЈИ ОД СЕБЕ САМИХ!

158 pregleda
Pixabay

Истраживачи са Kраљевског колеџа у Лондону тврде да људи, са историјом менталних поремећаја као што су депресија, биполарни поремећај или анксиозни поремећаји, имају маркере у крви који сугеришу да су старији од стварног узраста. Пре него што су дошли до овог закључка, водећи аутори студије др Џулијан Муц и професорка Kетрин Луис су анализирали податке који се односе на 168 различитих метаболита крви из 110.780 узорака складиштених у Биобанци Уједињеног Kраљевства. Затим су податке упоредили са информацијама да ли је неко од испитаника имао историју менталних болести и открили да они који су патили од неке врсте поремећаја имали профил метаболита који одговара старијим особама.

„Сада је могуће предвидети старост људи на основу метаболита у крви. Открили смо да су они са историјом менталних болести у просеку имали профил метаболита који имплицира да су старији од стварног узраста. На пример, људи са биполарним поремећајем имали су крвне маркере који указују на то да су око две године старији”, објаснио је Муц на Европском конгресу психијатрије у Паризу.

Према резултатима студији, људи са поремећајима менталног здравља обично имају краће животе и лошији квалитет здравља од опште популације, што опет може да варира у зависности од стања појединца. Поред тога, већа је вероватноћа да ће развити срчана обољења и дијабетес, стања која имају тенденцију да се погоршавају са годинама. Истраживачи верују да ове маркере могу да користе за праћење биолошког старења, што ће им помоћи да боље процене физичко здравље људи са менталним болестима и усвоје нове и ефикасније стратегије у њиховом лечењу.

(Национална географија)

О аутору

administrator

Оставите коментар