МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕШТАЧКИ КАМЕЛЕОН

122 pregleda
Shutterstock

Научници су створили материјал који мења боју.

Пре неколико година научници су открили кључни фактор који утиче на способност промене боје код камелеона. Наиме, ови гмизавци су способни да подесе размак фоторефлективних нанокристала у својој кожи и тако створе читав низ боја. Управо та способност инспирисала је тим истраживача да смисле нови материјал који мења боју зависнос од притиска, еластичности или влажности. Kључ су, према Феи Сонгу и Иу-Зонг Вангу из Државне инжењерске лабораторије за полимерне материјале у Сечуану – нанокристали целулозе, материјал јачи од челика, уједно способан и да се самосаставља и ствара потребне боје.

Целулоза је најзаступљенији органски биомолекул у природи. А кристали овог полимера могли би да представљају грађевински материјал будућности. Пре свега јер су показали као изузетно отпорни, иако имају малу тежину. Међутим, када су га тестирали открили су да он има један велики недостатак – упркос чврстини, веома је крхак и, за разлику од коже камелеона, не можр да се растегни без оштећења.

Али научници нису одустали и покушали су да пронађу материјал који је отпоран и флексибилан у исто време. Одлучили су да кристалима целулозе додају полимер назван PEGDA, и да их споје помоћу ултраљубичастог светла. Испоставило се да је новодобијени материјал у стању да се растегне и до 39 посто више. Даље су открили и да је он постепено мењао боју из црвене у зелену зависнос од тога колико је био растегнут, да би се на крају вратио у првобитну. Научници који су на томе радили истичу да су потребна додатна испитивања да би се открила сва његова својства. Ипак, додају да би могао да се користи за сензоре силе, за осмишљавање нових метода шифровања информација, чак и за откривање фалсификата.

(Национална географија)

О аутору

administrator

Оставите коментар