MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKI KAMELEON

109 pregleda
Shutterstock

Naučnici su stvorili materijal koji menja boju.

Pre nekoliko godina naučnici su otkrili ključni faktor koji utiče na sposobnost promene boje kod kameleona. Naime, ovi gmizavci su sposobni da podese razmak fotoreflektivnih nanokristala u svojoj koži i tako stvore čitav niz boja. Upravo ta sposobnost inspirisala je tim istraživača da smisle novi materijal koji menja boju zavisnos od pritiska, elastičnosti ili vlažnosti. Ključ su, prema Fei Songu i Iu-Zong Vangu iz Državne inženjerske laboratorije za polimerne materijale u Sečuanu – nanokristali celuloze, materijal jači od čelika, ujedno sposoban i da se samosastavlja i stvara potrebne boje.

Celuloza je najzastupljeniji organski biomolekul u prirodi. A kristali ovog polimera mogli bi da predstavljaju građevinski materijal budućnosti. Pre svega jer su pokazali kao izuzetno otporni, iako imaju malu težinu. Međutim, kada su ga testirali otkrili su da on ima jedan veliki nedostatak – uprkos čvrstini, veoma je krhak i, za razliku od kože kameleona, ne možr da se rastegni bez oštećenja.

Ali naučnici nisu odustali i pokušali su da pronađu materijal koji je otporan i fleksibilan u isto vreme. Odlučili su da kristalima celuloze dodaju polimer nazvan PEGDA, i da ih spoje pomoću ultraljubičastog svetla. Ispostavilo se da je novodobijeni materijal u stanju da se rastegne i do 39 posto više. Dalje su otkrili i da je on postepeno menjao boju iz crvene u zelenu zavisnos od toga koliko je bio rastegnut, da bi se na kraju vratio u prvobitnu. Naučnici koji su na tome radili ističu da su potrebna dodatna ispitivanja da bi se otkrila sva njegova svojstva. Ipak, dodaju da bi mogao da se koristi za senzore sile, za osmišljavanje novih metoda šifrovanja informacija, čak i za otkrivanje falsifikata.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar